Екскурзии в Скандинавия и Балтийските републики

СКАНДИНАВИЯ И БАЛТИКА
Вижте по-голяма карта


СКАНДИНАВИЯ

Швеция
Швеция е разположена в Северна Европа, в източната и южната част на Скандинавския полуостров. Швеция граничи с Норвегия на запад, на североизток - с Финландия. На юг от съседна Дания Швеция я делят проливите Йоресунд, Категат и Скагерак.

От изток и от юг страната граничи с Балтийско море и Ботническия залив. В състава на Швеция влизат два големи острова в балтийско море - Готланд и Оланд. На територията на Швеция се намират почти 90 хиляди водни езера. Голяма част от страната е покрита с

В северната част обширни територии заема тундровата зона на Шведска Лапландия. Швеция е надарена с природна красота и забележителности - зелените поля на юг и суровата тундра Лапландия, зелени хълмове на запад и скали Норботтена, живописни острови на юг и спокойни брегове на Ботническия залив, огромна речна система и изобилие от диви животни. гори.
Северната част на страната, район от суровите планини и зелени гори, привлича със своята природа и прекрасните възможности за отдих. Климатът в Швеция умерен. Лятна температура рядко се покачва над +22 0С

Финландия
Финландия е страна в северна Европа. По суша на север граничи с Норвегия, на североизток и изток - с Русия, на северозапад с Швеция. От Германия и Полша я разделя Балтийско море. От другата страна на Финландския залив се намират Естония, Латвия и Литва.

Почти една четвърт от територията на Финландия се намира зад северния полярен кръг. Административно Финландия е разделена на 12 ляни (губернии) и 450 самоуправляващи се комуни (кунта), Аландските острови имат статут на автономия. Въпреки това, че Финландия е северна държава, нейният климат е много по-мек, отколкото в континенталните източни съседи, което се дължи на влиянието на топлите морски течения. На юг зимата е доста мека, а лятото е топло.

На север зимата е по-дълга и снежна, лятото е прохладно. Във Финландия има „Бели нощи” . Финландска природа е красива и разнообразна. Тук има много гори, покриващи низини и хълмове. Големите горски зверове са останали малко, като само на изток се срещат мечки, полярни лисици, вълци и рисове. В Лапландия живеят диви северни елени. Реките и езерата във Финландия са богати на риба. Тук обитават сьомга, бяла риба, костур, щука, окун и други. На територията на Финландия има над 60 хиляди малки езера, повечето от които се намират в централната част.
Интересни забележителности, който показват на туристите са: в Хелзинки - Президентския дворец, катедралата Св. Николай, сенатът - XIX век, руската църква; в Тампере - катедралата на XX век, Морска крепост Суоменлинна. Лахти е признат център за зимни спортове.

Норвегия
Намира се в северната част на Европа, в западната част на Скандинавския полуостров и на огромно количество малки острови. Територията на Норвегия се простира във вид на тясна ивица (най-широката част - по-малко от 420 км) по протежение на северозападния бряг на Скандинавския полуостров и включва в себе си всички острови, островчета и скали, намиращи се в норвежки териториални води. На Норвегия принадлежи архипелаг Свалбард, остров Ян Майен и над 50 хиляди по-малки островчета, повечето от които представляват само скални участъци във фиордите.

Столицата на Норвегия е град Осло. Към Осло се отнасят 40 острова. В рамките на града има 343 езера. По територията на Осло текат две малки реки: Акерселва и Ална.

Крайбрежните области в Норвегия, благодарение на течението Голфстрим имат мек и умерен морски климат Във вътрешните области на страната климатът е континентален. В северната част на страната, зад полярния кръг, през лятото е полярния ден, а през зимата властва полярната нощ.

Пет от крайбрежните райони на Норвегия са притежатели на "Син флаг" - знак за качество, което потвърждава чистотата и опазването на околната среда и плажовете. Норвегия е много популярна със своите зимни възможности за почивка. Разнообразни и приятни и не много сложни ски писти са подходящи за спокойна семейна почивка. Възможности за ски-бягане в Норвегия са безкрайни – но най-важното хубав сняг през зимата е гарантиран.

Дания.
Дания е скандинавска страна в Северна Европа. Дания е разположена на полуостров Ютланд и островите: Фюн, Зеландия, Фалстер, Лолан, Борнхолм, части от Северо-Фризските и др. Формално в състава на Дания влизат най-големият в света остров Гренландия, а също и Фарьорските острови. Почти цялата територия на страната се намира под 100 м над морското равнище. Релефът е равнинен със следи от заледяване.

Климатът в Дания е умерен, морски, с мека и нестабилна зима, прохладно лято и удължени преходни сезони. Средната температура през февруари 0 - -1 °C, а през юли - 15 - 17 °C.
Основното за Дания е, че тя се характеризира с голямо разнообразие от пейзажи. Въпреки че Дания е една от най-малките страни в Европа, във всичките и области Ви очакват запомнящи се преживявания. Туристите най често посещават Копенхаген. Градът е основан през 1167 г. от архиепископ Абсалон.

Многобройни замъци и гори има в Северна Зеландия, с което придават на този регион уникален характер. На бреговете на Южна Зеландия, Лолан, Фалстер и Мюнг - това са едни от най-красивите райони на най-старото кралство в света. Западна Зеландия може да се похвали с един от най-красивите и величествени пейзажи в цяла Дания. Навсякъде в този район могат да се намерят прекрасни плажове.
На островите Фюн, Лангеланд и Ера ще намерите множество живи огради, които странно свързват гори и полета, както и идилични селца с езера, дървено-тухлени къщи със сламени покриви, рози и стари градини.
Дания е индустриално-аграрна държава с високо ниво на развитие. Делът на промишлеността в националния доход е над 40 %. Страната е на първо място в света по отношение на обема на търговския оборот на глава от населението. Културните забележителности на Дания от епохата на викингите са крепостите Треллеборг (Trelleborg), Аггерсборг ( Aggersborg) , Фюркат (Fyrkat) и ( Lindholm Høje). Най-известните катедрали в Виборге и в Рибе, църквата в Калунборг и замъците Себорг и Вординборг - в романски стил, катедрали в Роскил и Одензе - в готически. Известните замъци Frederiksborg около град Хиллеред и Кронборг в Хелзингор (Елсинор), където Шекспир поставя пиесата «Хамлет». Най-красивите сгради се появяват при Кристиане IV (1588-1648). Това са сградите в стил барок и построените по – късно в стил рококо. Кралят се възхищавал и подражавал на архитектурата на Амстердам. Световно известна е статуята на малката Русалка на пристанището, герой от приказките на Андерсен, която, подобно на парижката Айфелова кула става символ на страната.

БАЛТИКАВижте по-голяма карта