Екскурзии в Китай

КИТАЙВижте по-голяма картаКитай е разположен в Източна Азия. Това е най-голяма по население и четвърта по площ страна в света. Огромната територия на Китай е с изключително разнообразен релеф и климат.

Югозападен Китай е студена планинска земя, където се намира най-обширното и най-високо плато на Земята – Тибет. То е заето от ледници, заблатени участъци и над 1000 езера. Сред езерата най-значително е Манасаруар (“Свещеното езеро”) в Западен Тибет, близо до Ласа е Харпа Цо – най-високото езеро в света на 5456 м н.в.


На езика мандарин, името на Китай означава "средна, централна държава". Ето защо пътуването до Китай много прилича на пътуване към центъра на света. Това пътуване няма да ви даде изчерпателна представа за тази страна, защото никой не може да обхване история като тази. Историята на Китай през XXI век се развива пред очите ни и тези, които се интересуват от нея, остават запленени. Китай живее в невероятно време и ни води със себе си, независимо дали го осъзнаваме или не.
Китайската комунистическа партия, под ръководството на Мао Дзедун идва на власт през 1949 г. и провежда редица реформи в областта на икономиката и обществото. Промените в областта на образованието, здравеопазването, индустриализацията са успешни. Но другите реформи – “Великият скок”, който поражда криза в народното стопанство и “Културната революция”, която се превръща в кръстоносен поход срещу интелигенцията, водят до спад в развитието на страната.
След Мао Дзедун, властта поема Дън Сяопин, който предприема енергични действия за модернизация на страната и Китай навлиза в период на интензивно икономическо развитие. На южното крайбрежие на Китай се намира автономния район Хонконг, който е един от водещите в света търговски, банкови и финансови центрове.


Мегаполисът Хонг Конг
Мегаполисът Хонг Конг е разположен на брега на Южнокитайско море. Хонг Конг има статута на специален административен район, включващ остров Хонконг (наричан още Сянган), полуостров Коулун (Дзюлун), както и 235 крайбрежни малки острова. Хонконг е едно от най-населените места в света – над 6000 души на кв.км. През 1997 г. Великобритания върна на Китай контрола над Хонконг. Днес Хонгконг е невероятно модерен, индустриализиран, урбанизиран град, в който добрите маниери, нрави и обноски са на преден план. Китайците определено знаят какво е дисциплина дори нещо повече – те не само я спазват, докато са на работа, докато пресичат улицата или докато обядват в някое заведение, а я продуцират. Остров Хонг Конг е ултрамодерен, луксозен и доста скъп.

Великата Китайска стена
Великата Китайска стена е най-голямото съоръжение, създадено от хората. Строежът и е започнал в ІV в.преди Христа и продължил до 618 г. Създадена, за да защитава Китайската империя от набезите на северните племена, стената е дълга 4000 км, широка 5-8 м и висока 6-7 м, на места до 10 м.

Оживеният град Шанхай, от столетия е център на търговията. И днес той привлича милиони туристи и търговци. Небесният храм в китайската столица Пекин, където се молели китайските императори е построен приз ХV в. Той е изработен само от дърво, без да се използват гвоздеи.


Прочутата глинена армия, наречена “осмото чудо на света” е една от най-забележителните археологически находки на ХХ в. Тя се състои от над 7000 фигури в естествени размери на колесници, коне и войници в пълно бойно снаряжение. “Армията” трябвало да охранява гробницата на император Цин Шъхуан, основател на първата императорска династия в Китай.


От голямото разнообразие на животни, най-интересна е голямата панда, която се храни само с бамбук, който не е особено хранителен и за да се нахрани, тя трябва да яде най-малко по 16 часа на ден.Хонгконг
Хонгконг е специален Административен район на Китайската Народна Република. Хонгконг е разположен на югоизточния бряг на Китай - полуостров Коулун и на над 260 острова,. Най-големия остров е Лантау. На него се намира международното летище на Хонгконг. Вторият по големина остров е Хонгконг (в превод «Ароматен залив»), с което дал името на целия район. Разположението на Хонгконг исторически привлича чужди завоеватели. Така, от 1842 до 1997 г. Хонконг е бил колония на Великобритания. На 1 юли 1997 г. в присъствието на принц Чарлз официално Хонконг е предаден на КНР.


Хонгконг често се описва като място, където Изтокът се среща със Запада, което се изразява в неговата икономическа инфраструктура, архитектура, образование и градска култура. На една и съща улица може да намерите традиционни китайски магазини, търговия с китайски лекарства, или супа от перка на акула.
Но веднага зад ъгъла може да се види на кинотеатър в който върви последния холивудски блокбъстър, английски пъб, католическата църква или пункт на " Макдоналдс".