Екскурзии в Индия и Непал

ИНДИЯ
Вижте по-голяма карта


Сигурно няма човек в света, който да не мечтае да пътува до ИНДИЯ, където всичко е символично, където древните традиции не се рушат под натиска на цивилизацията, където рикши и свещени крави съжителстват рамо до рамо с великолепни дворци и
небостъргачи. Индия винаги удивявала света, не спира да го прави сега, като кани гости и туристи от цял свят да се присъединят към тайна на страната, която в продължение на много векове създаваха хиндуиси, мюсюлмани, будисти, португалци и англичани. Индия ще ви очарова със своята природна красота, обединяваща в себе си морета и планини, пустини и джунгли, студ и жега.Делхи, Ню Делхи, (Delhi, New Delhi) - втори по големина след Мумбай град на Индия, който има статут на съюзната територия (Национален столичен окръг Делхи). Новият квартал на град Ню Делхи е официалната столица на страната. Разположен е в северната част на Индия, на брега на река Ямуна.


Делхи
Делхи - един от икономически най-развитите градове на Индия с най-високо потребление. Броят на колите в Делхи, е повече отколкото в четирите големи града Бангалор, Калкута, Ченай и Мумбай взети заедно. В Делхи има най-добрият транспорт и най-добрата инфраструктура. По тази причина в Делхи и покрайнините Ноида и Гургаон през последните години започнаха активно да се развиват международните корпорации, бизнес и търговски центрове, автомобилната промишленост, медиите, производството на потребителски стоки. Делхи е също и града на науката, и заема централно място не само в областта на информационните технологии, телекомуникациите, но и в естествените и приложни науки. 30 % от информационните технологии (IT) на Индия са съсредоточени в Делхи (тук Делхи отстъпва само на Бангалор, в която са концентрирани 35 % от IT-специалистите). Делхи е многонационален град, в който са смесени различни култури. Различните народи на Индия играят различни роли в икономиката града.


Агра
Още в ранния период на царуването на императорите от династията на Могулите са се отнасяли към Агра с особена любов. Именно тук, на брега на река Ямуна, основател на династията Бабур, се потроил първият парк в персийски стил. Тук неговият внук Акбар издига кули те на Червената крепост. По-късно отвътре зад стените, Джахангир (синът на великия Акбар)е построил розово-червени дворци, площади и паркове. Шах Джахан построил в града джамии, дворци и павилиони, фасадите и интериори на които блестяли от мрамор и драгоценни камъни. Тук туристите обезателно посещават перлата на индо-ислямската архитектура - Тадж Махал. Моголският владетел Шах Джахан, който управлявал през 1627 - 1658 г., въздигна този паметник в чест на любимата му съпруга Арджуманд Бану, починала през 1631 г. Друга забележителност за туристите е форт Агра: високи крепостни укрепления на крепостта се извисява над река Ямуна в близост до Тадж Махал. Акбар заложил фундамента на тази величествена цитадела, построена във формата на полумесец между 1565 и 1573 г. върху останките на по-ранните укрепления, а неговия внук Шах Джахан въздигнал повечето основни сгради, а Аурангазеб, последният велик император добавил бастиони.

Джайпур
Джайпур е известен още като Розовия град. Повечето съоръжения и сгради са построени от розов камък, тъй като при изграждането на Тадж Махал в Агра императора Шах Джаханом е забранил използването на бял камък и мрамор, който се доставял само в Агра от Раджастан. През 1727 година от махараджата Джай Синг е проектиран и построен дворцов град на 12 километра от крепостта Амбър, където преди това се е намирала резиденция на махараджата. Първият махараджа Джайпур Джай Сингх е бил не само цар, но и известен учен, астроном, астролог, архитект. Той лично е определил място за изграждането на новия дворцов град в най-близката долина до крепостта Амбър форт, но е планирал и изграждането на този град. След обявяването на независимостта на Индия през 1947 г. Джайпур става столица на суверения щат Раджастан. Джайпур е най-големият туристически център на щата Раджастан. В този щат на малка площ са разположени няколко древни градове, като например, Удайпур, Ajmer, Джодхпур, Биканер. Те са известни огромен брой дворци. Джайпур е най-големият център в света за обработка на скъпоценни и полускъпоценни камъни. Тук се обработват камъни (рубини, сапфири, изумруди и други) не само от всички краища на Индия, но и от други страни. Друго популярно за този град е а обработка на сребро. Майсторите на Джайпур по обработка на сребро са известни в целия свят. Раджастан е на 3-то място в света по количество и качество на вълнени изделия след Австралия и Нова Зеландия.

Непал
Непал е страната на зашеметяващи контрасти, това е „родината” на най-високите в света планини, древните градове и непроходими джунгли, където доминират величествени тигри и невъзмутими носорози. Наистина, за всеки човек, който търси Шангрила (символа на рая на земята), тук ще го намери навсякъде. Всяко време на годината е благоприятно за пътуване в Непал.
Дори през декември и януари, когато зимата е в разгара си, тук времето е ясно и грее ярко слънце.Звездите - изглеждат като капки, които са готови да паднат в протегната длан. Денят отнася поглед в синьото небе, а наоколо – сияещи каскади от „замразени за вековете гигантски вълни” - Хималаите. Тънка ивица земя, простираща се по протежение на Хималаите, разположен между мистичен Тибет и родината на древните предания - Индия. Непал е погълнал в себе си знанията на тези страни,
непротиворечиво съединявайки ги, с което показа на света възможност за творческо самобитно раждане на една нова култура, основана на единството на духовното начало на различни религии. История на Непал не е проста: трагичните моменти и политическите интриги се сменят с възходи на културни и духовни пориви. Непал е родното място на една от най-големите святини на човечеството - Гаутама Буда, учението което е залегнало о в основата на будизма. Това, което се нарича места „силния дух” тук са на всяка крачка; те са свързани и с присъствието на великите Учители, и с древни свети места и природни храмове високо в планините...В Непал се намират на 8 от 14-те съществуващи на земята „осемхилядници” и най-великият от тях - Еверест (местните хора го наричат Сагармата или Джомолунгма, което означава `покрива на света"). По-малко от четиридесет години от развитието на туризма, непалците са построили множество малки хотелчета по протежението на туристическите пътеки. . Така че сега всеки желаещ може да е стигне до подножието на белоснежните гиганти и със собствените си ръце да докоснем прозрачен като кристал лед, спускащ се със замръзналите потоци по сребърните склоновете на планините.

Днес Непал - това е единствената държава, където без специална подготовка и екипировка напълно цивилизовано може да се потопите в света на екзотика, магически пейзажи, мъдрите лами и аскетичните йоги, да посетите подножието на ледените гиганти и да се помолите в тишината и мълчанието на планината и да медитирате заедно с тибетските монаси. Който е посетил Непал казва: Непал – това е страната, където искам да се върна отново и отново, това е страната с отворено сърце.


В Непал се намират 4 града, представляващи световни ценности и защитени от ЮНЕСКО. Един от тях - родното място на Буда и на 7-те паметниците на долината на Катманду, в рам ите на радиус от 20 км, и те включват в себе си три исторически места: . Непал има два национални парка: - Читван и Сагармата .Непал предлага отлични възможности за изучаване на живопис, скулптура, дърворезба, архитектура.