Екскурзии в САЩ

СЪЕДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ (САЩ )
Вижте по-голяма карта
Съединените Американски Щати (САЩ )- една от най-големите страни в света с млада, но богата история. Страната привлича туристи на първо място поради своите контрасти на култури и уникални природни резервати. Всеки турист обезателно ще намери какво да види и какво да посети в САЩ. Огромният туристически потенциал прави САЩ една от най-популярните дестинации за туризъм. Основният туристически поток в САЩ идва от Канада, Япония, Германия и Великобритания. Що се отнася до граждани на нашата страна, нашите сънародници летят в САЩ по-често като имигранти, а не туристи.

Това се дължи, очевидно, с разстояние между страните и разликата във финансово благополучие на България и САЩ. Така или иначе, САЩ се явява доста примамлива страна за нашия турист, така че няма да бъде излишно да дадем няколко прости, но полезни съвети.

Градовете на САЩ - въплъщение на американската мечта и стил на живот. Прекрасната Америка, с нейните многомилионни градове, спиращи дъха грамадни сребристи небостъргачи и милиони неонови светлини по нощните улици, за много български граждани е една от най-главните привличащи сили.
Тази богата не само в икономически, но и в културен и исторически план страна се простира от бреговете на Атлантическия океан от изток, до Тихия океан на запад. Съединените американски Щати имат граница със страни като Канада, Мексико и Русия и е четвъртата по площ страна в света. Към днешна дата в САЩ е дом на повече от 350 милиона жители, а икономиката на страната, въпреки големите сътресения през последните години, продължава да бъде най-мощната в света.
Точно в САЩ се намират най-големите от общопризнатите финансови, промишлени, научни и културни, както и туристически центрове в света. Където и да са разположени Американските градове - сред могъщите гористи масиви на Източното крайбрежие, сред Великите равнини на Централната част на страната, на бреговете на пълноводната Мисисипи, сред безплодните пустини или в арктическите райони на Аляска - сред цялото това разнообразие и великолепие, всеки турист може да намери град по свой вкус. Америка също ще предложи на българския турист завидно разнообразие от климатични зони - от горещия тропически Хавайски остров до снежна и студена Аляска. Много е интересна културата на САЩ - страната, която, както никоя друга страна в света, се отличава с особена нееднородност на етническия състав на населението, което не можеше да не се отрази на невероятната многоликост на градове на тази богата на традиции и култури на страната. Америка е страна на имигранти, хора, които все още се отправят в Новия свят в търсене на пътища за реализация на американската мечта . Разнообразието и богатството на културния живот на населението на американските градове не можеше да не повлияе върху техния образ. Културно наследство, материално и не материално, което има днес Америка - това е страхотен резултат на духа на новата нация, която силно вярва в способността на човека да реализират своите мечти в реалност. Толкова различни и такива примамливи градове на САЩ предлагат на туристите незабравима смесица от различни култури и традиции, религии и философии, езици и хора. Точно тук ще можете да видите фабриката на мечтите - Холивуд, града- " мираж " Лас Вегас, символът на всички отчаяно жадни за свобода хора - статуята на Свободата, сребристия Сан Франциско и др.

Ню Йорк

е най-големият град в САЩ и един от най-големите градове в света. Градът е основан в началото на 17 век от холандските колониалисти на брега на Атлантическия океан. Тогава той е бил наричан «Нов Амстердам». Скоро, през 1664г., той е преименуван в «Ню Йорк». Ню Йорк е световен туристически център. Той се посещава годишно от милиони хора, като най-голяма част от туристите представляват самите американци. Най-популярни забележителностите са: Емпайър стейт билдинг, Статуята на Свободата, театрите на Бродуей, Метрополитен музей и много други.

Вашингтон
известната сграда Капитолий (най-високата сграда на американската столица, нито една сграда във Вашингтон не трябва да
надвишава височината), Белия дом, сградата на ФБР и Пентагона, Арлингтонското мемориално гробище, Националната художествена галерия, Националния музей на авиацията, Библиотеката на конгреса, Музея Smithsonian Institution, мемориалните паметници на президентите Вашингтон, Джеферсън, Линкълн, наскоро открит паметник на Рузвелт и др.Маями
център на голям курортен район, разположен на атлантическия бряг на полуостров Флорида. Най-популярното място е Маями Бийч - атлантическия курорт, ивица плажовете, който се простира на 45 км. по протежение на брега. Сред забележителностите на Маями следва да се отбележи вила “Вискайя”, построена през 1916 г. в ренесансов стил и неокласицизма, 70 стаи, които са пълни с произведения на изкуството от всички краища на света, световно известен Сиквариум (Океанариум), разполагащ с 20 хектара
тропически градини и паркове, в които живеят екзотични птици, папагали и фламинго. Район Арт Деко (”Art Deco District”) - уникален архитектурен комплекс в стил “модерн”, разположен в южната част на Маями Бийч. Тропически рай (”Папагалови джунглата”) - парк, ботаническа и зоологическа градина, с изложба на повече от 1100 екзотични птици и 1200 тропически растения, както и джунгли, водопади, езера, на прекрасно шоу с дресирани редки птици и животни. Национален парк Евърглейдс е разположен на 557 хектара земя и водни пространства с добре запазена дива субтропичен природата, мангрови гори, редки видове птици и уникални тропически растения.

Орландо
(Флорида) - тук се намира световно известен парк за забавления “Светът на Уолт Дисни”, където на 11 хиляди хектара е разположен градът на бъдещето “Туморроуленд”, Sea World - най-популярните в света морски паркове, предлагащи шоу и атракции, включващи морски животни и гигантски прозрачен аквариум-тунел. Също така е интересен „Площада на Свобода", восъчни фигури на известни американски лидери в “Залата на Президентите” и много други атракции.

Бостън
най-важният финансов център на Източното крайбрежие на Америка, след Ню Йорк. Със своите тухлени къщи, тесни улички и изобилие от зеленина той много прилича на Лондон. Нос Кейп Код на 100 км. отива дълбоко в Атлантическия океан, както и неговите национални плажове са известни девствената красота на дюните.

Денвър
(Колорадо) е основан като град на златотърсачите. Експозицията на историческия музей в Колорадо разказва за историята на първопроходците на Скалистите планини. Музея на изкуствата в Денвър, се помещава в сграда с оригинална архитектура. Тук се намира една прекрасна колекция от произведения на декоративно-приложното изкуство на индианците.

Чикаго
(щата Илинойс) - в града има 29 езера с 31 плажа и почти 283 хектара паркове. Чикаго е родното място на модерната архитектура, уникален силует придават на града на небостъргачите. Историческа забележителност е Водонапорната кула - една от малкото сгради, оцелели след “Великия пожар”. Друга атракция на града е Чикагския Художествен Институт, който представлява едно от най-добрите музейни колекции на изобразителното изкуство в САЩ, комплекса на Чикагския университет, Музея на науката и индустрията, Музей на естествената история, художествена галерия и др.

Атлантик Сити
(Ню Джърси) е известен като любимо място за отдих на богатите американци, популярен център на хазартния бизнес.

Бъфало
един от най-големите градове на брега на Големите езера, се намира в началото на река Ниагара, свързващ езерото Ери с езерото -Онтарио. Градът привлича туристи с Ниагарския водопад - един от най-забележителните природни обекти на американския континент.

Хюстън
(Тексас) е известен със своите петролни находища и Центъра за Управление на полети на американската космическа програма. Тук има много театри и музеи, в т. ч. един великолепен Музей на Изкуството.

Сан Франциско
(Калифорния) е известен със своя мост “Голдън гейт”, площада Джуниър, бизнес център на Маркет Стрийт, стъклени дворци на финансовите магнати на улицата Монтгомъри, както и най-големият в Америка чайнатаун.

Лос Анджелис
Музей на Съвременното изкуство, където всяка година се връчва наградата “Оскар”, известния квартал Бевърли Хилс, където живеят холивудски звезди. Известен по целия свят Холивуд - едно от бившите предградия на Лос Анджелис, днес това е място, където са съсредоточени известните филмови студия.

Лас Вегас
(Невада) - оазис на“хазарта” в САЩ, където се намират 74 огромни казина. Градът живее за сметка на печалбите от казината и хотелите, така че потресаващ всеки гост и турист с рекламата и лукса. На централния булевард на Лас Вегас са разположени павилиони на казината, изградени в древнеримски и в древногръцки стил, имитиращи пустинята Сахара и приморската Ривиера.