Екскурзии в Куба и Карибските острови

КУБА
Вижте по-голяма карта


Куба е латиноамериканска островна страна на Карибите с излаз на Карибско море, Мексиканския залив и Атлантическия океан. Куба е най-голямата по площ карибска държава, заемайки големия едноименен остров и няколко по-малки архипелага и има най-голямото население сред островните държави в региона - над 11 000 000 души. Куба се състои от 14 провинции и 1 специален район. Столица на Куба е град Хавана.

Индексът на човешко развитие е сравним с този на страни като Хърватска и Аржентина, и по-висок от този на Оман и България. Куба е на 14-о място по най-ниска безработица в света — едва 1,8% са безработни. Към Куба трябва да се свикнем като към екзотичен плод. Твърде необичаен вкус и аромат има тази страна. От този остров ще отнесете море впечатления и океан от въпроси без отговори. Куба наистина е специална, някъде на ръба на реалността и сънища.


Хавана
Да започнем с Хавана. Тя мирише на океан, ром и скъпи пури. Казват, че нейната архитектура е подобна на мадридската. Широки булеварди, крепости и оръдейни залпове вечер. Архитектурата - смесица от барок, класицизъм и модернизъм. Такъв друг град на планетата повече няма . Нищо чудно, че „Старата Хавана” е призната от ЮНЕСКО за културно наследство на човечеството. Бароковата катедрала, дворците в стил "ар нуво" и "ар деко" правят разходката сред пейзажа на стария град незабравима. Центърът за съвременно изкуство "Вилфредо Лам" е на катедралния площад в палат от XVIII век, някога резиденция на графовете Пенялвер. Там се провежда Хаванското биенале с участието на стотици художници от цял свят. Музеят на колониалното изкуство, Наполеоновият музей, музеите на парфюмерията, музиката и филателията безспорно си заслужава да се видят, но гвоздеят в туристическите обиколки е Музеят на революцията. Той се помещава във внушителния бивш президентски дворец, откъдето е избягал диктаторът Батиста заедно с държавната хазна, в навечерието на победата на Кастро. В стъклен павилион зад сградата, наречен "Мемориал Гранма", пък е увековечен десантът на Фидел, Че Гевара и още 80 революционери, които на 2 декември 1956 г. пристигат от Мексико и начеват партизанска война в планината Сиера Маестра.
Няма как да бъде подминат и Площадът на революцията със статуята на Хосе Марти.
Туристите посещават още култовите заведения "Бодегита дел Медио", "Ел Флоридита", "Тропикана".
Кубинците – тези странни хора, трудно е да ги разбере! Те са като деца – смеят се, веселят се , танцуват и напълно игнорират цялата сложност на живота. “Тишина” в тази страна е понятие, съвсем абстрактно, затова дори и в най-скъпия луксозен хотел да поискате безшумна стая, най-малко е неразумно, вас просто няма да Ви разберат. Всеки, които отиват в Куба за спокойствие по-добре е да забрави.
Горещи ритми на самба, румба и салса ще ви придружават навсякъде, достигайки връхната си точка през нощта. Неволно си задавате въпроса - кога хората тук спят? А след няколко дни започвате искрено да вярвате, че никога. Те живеят в атмосфера на безкраен карнавал! Изглежда, че в Куба ром се пие от сутрин до вечер, в чист вид или в коктейли.
Екзотичната и много силна напитка, много бързо се превръща в обичайна и започва да Ви харесва. Тук можете да се насладите и на националната кубинска напитка “мохито”, която включва в себе си лед, ром и листа от мента, или да пробвате любимият на Хемингуей дайкири - това е опияняваща смес от ром, лимон и натрошен лед. В Хавана има музей на кубинския ром с дегустационна зала, а в близост - фирмен магазин. Цената на рома зависи от продължителността на стареене, като всяка година добавя по един долар на литър. Отделен пункт от туристическата програма са кубинските пури. Това не е просто продукт за износ, това е своеобразен мит. Всеки кубинец с въодушевление ще ви разкаже за технологията на тяхното производство. Ако искате да си купите пури по-добре е това да направите в специализирани магазини, и не забравяйте да вземете чека - без него вашата покупка няма да бъде пропусната през митницата.


Не напускайте Хавана, ако не сте посетили Тропикана. "Тропикана" е най-прочутото кабаре на открито в света. Създадено е през 1940 г. по идея на италианския импресарио Виторио Коста. Фонтанът на музите пред входа му е оформен от италианския скулптор Алдо Гамба, а кубинската художничка Рита Лонга е авторка на пластиката на балерината-лого. Всяка вечер 200 танцьори се изявяват на сцената сред зеленината на тропическата градина.


Варадеро
Варадеро е най-известният плаж в Куба. Той се намира на 100 км в източна посока от Хавана върху полуостров, навлизащ 11 км навътре в океана. Разкошният фин пясък и архитектурата отпреди революцията са запазени непокътнати

Накрая за храната: основата на кубинската кухня съставляват свинското месо, оризът, черния боб и морските дарове. Но се запомнят предимно плодовете и кокосовите орехи... Това тук е в изобилие. Ако искате нещо национално поръчайте - “pikadilo а ла абонера” (мляно месо, по-хавански), маниока в чеснов- сос и сладко от гуаява с бяло сирене.