Екскурзии и почивки в Хърватска

ХЪРВАТСКА
Вижте по-голяма карта


Хърватска се намира в северозападната част на Балканския полуостров на брега на Адриатическо море. Граничи със Словения, Унгария, Босна-Херцеговина, Сърбия и Черна гора. Дължината на морския бряг е 5.835 км, от които 4.058 км е дължина на бреговата линия на островите. Площта на континенталната част на Хърватска е 56 542 кв. км, а на териториалното море 31 067 кв. км. Най-високият планински връх е Динара (1831 м). Населението е 4,8 млн. От който: хървати - 92%, а останалите унгарци, босненци, италианци, сърби и др. Има една притча, която разказват хърватите: когато Бог раздавал на народите земята, той дал на германците - Германия, на французите - Франция, на италианците - Италия, и така в крайна сметка, раздал всичко на земята, а за хърватите забравил. Отишли хърватите при Бог и го питали: «Как така, Господи, на всички си дал хубава земя, а за нас си забравил». Помислил Бог и казал: «Ами щом е така, вземете земята, която съм оставил за себе си» и дал тази земя на Хърватите.
Тази страна има душа. И вие ще я почувствате, ако, разбира се, я посетите. Това е слънчева страна с прекрасно чисто Адриатическо море, доброжелателна и безопасна. Тук от първите и до последните минути на престоя си се чувстваш като у дома си.
Територията на Хърватска се състои от няколко части: ЦЕНТРАЛНА - със столица град Загреб, СЕВЕРНА - полуостров Истрия със столица град Пула, СЕВЕРНА ДАЛМАЦИЯ - град Задар, СРЕДНА ДАЛМАЦИЯ - столица Сплит, и ЮЖНА ДАЛМАЦИЯ - Дубровник, а също и островна Хърватска - 66 населени острови на Адриатическо море от общо 1185.


Дубровник
Един от най посещаваните от туристите градове е Дубровник - град-крепост, град с древна история в най-южната част на Хърватия, на самия край на Дубровнишкия провлак. Селището е световноизвестен туристически център и главен град на Дубровнишко-неретванска жупания. Дубровник е наричан „Перлата на Адриатика“. В миналото градът е един от важните центрове на развитие на хърватския език и средище на писатели, поети, драматурзи, художници, математици, физици и други учени.

Дубровник е основан при сливането на два града — Лаус, разположен на малък остров по южното далматинско крайбрежие, подслонил италианските бежанци от близкия град Епидаурум (днешен Цавтат), и Дъбрава, славянско селище в подножието на горист хълм. Ивицата плитчини между двете части на града е засипана през 12 век, обединявайки селището около новопостроения площад (сега наричан Плаца или Страдун). Площадът е павиран през 1468 г. и съграден отново след земетресението от 1667 година. Градът е укрепен и две пристанища са построени на двата края на провлака.

От своето основаване през 7 век, градът е под защитата на Византия, но след кръстоносните походи попада под венецианска власт, а според Задарския мирен договор от 1358 г. става част от Унгарско-Хърватското кралство.


Сами да стигнете до забележителностите на Дубровник е много трудно. Автобусите до Дубровник не стигат до старата част на града, а спират само в новите райони, затова по-добре е да закупите екскурзия в Дубровник или да наемете автомобил. Екскурзоводът ще ви разкаже и покаже редица забележителности, като: - Църквата Св.Спаса, Големият фонтан Онофрио, един Францискански манастир, Старото кметство, Колоната на Орландо, Църквата Св.Влах, Двореца Спонза, Доминиканския манастир, Старото яхтено пристанище, Дворецът на княза, йезуитската църква Св. Игнатий, катедралата света Клариса. Ако желаете да научите повече, можете да се присъедините към една от руско езичните екскурзии на централния площад или да поръчате индивидуална екскурзия в един от туристическите агенции, разположени на територията на града, но това ще ви струва 100-150 евро.