Екскурзии в Швейцария

ШВЕЦИЯ
Вижте по-голяма карта
Красивата, планинска страна Швейцария е без излаз на море и се намира в Централна Европа. Граничи с Германия на север, Франция на запад, Италия на юг, Австрия и Лихтенщайн на изток. Швейцария е разделена на 26 кантона, но централното правителство контролира армията, железниците, пощите и международните връзки.

Седалищата на над 150 международни организации се намират в Швейцария, включително на Червения кръст, който е основан през 1863 г. Кантонът представлява полунезависима малка държава в рамките на Конфедерацията Швейцария. Въпреки централното си положение Швейцария има някои политически особености, обусловени от нейната история. Една от тях е държавната форма пряка демокрация с често провеждани референдуми.
Външнополитическият и неутралитет, от който страната не иска да се откаже дори и в полза на политическа Европа, е другата и особеност. Швейцарците в известен смисъл се числят към различни културни кръгове и говорят различни езици. Въпреки това те се смятат за единен швейцарски народ, имащ зад себе си дълга история. Така наречения ров Рьостиграбен разделя Швейцария в културно и езиково отношение на немско- и френско езична. Тази метафора се използва и да покаже трудностите и различията между немската и френската западна част на страната. Всички официални документи на страната са написани на четири езика - от банкнотите до законите. Ретороманският заедно с немския, френския и италианския става четвъртият официален език на страната през 1938г. Делът и функциите на тези четири езика са коренно различни. Туристите има какво да видят в Швейцария, като: Замъкът в Тун, на 30 км. южно от швейцарската столица Берн ; замъкът в Невштал; средновековните градски укрепления, катедралата Св. Винцент и кметството от XV в. в Берн; замъкът Вифлен в Морж, кметството (1504-1514) в Базел, манастирът в Санкт Гален, замъка Шийон и др. В страната има над 600 музеи, най-популярните исторически в Цюрих и музеи на изкуствата в Базел, Берн, Женева и Цюрих. Швейцария е прочута с климатичните си и планински курорти и центрове за зимни спортове, като Санкт Мориц , Гринделвалд и др.

Женева

Женева не е столицата на Швейцария, както може би си мислите. Този шикозен, лъскав, космополитен град, разположен на брега на едноименното езеро, всъщност е третият по големина в Швейцария и има зашеметяващо международен пулс: 43.3% от населението е от целия свят. Градът изобилства от музеи, отлични културни мероприятия и може да се каже, че разположението му е просто идеално за скок от Швейцарските във Френските Алпи.

Вие обезателно ще искате да посетите: Же д'О (Jet d´Eau) - нй-високият фонтан в света и символ на Женева, който изстрелва 500 литра вода в секунда на височина 140 метра. Намира се в Леманското езеро; Дворецът на Нациите (Palais des Nations); Ботаническата градина (Jardin Botanique); Площад Place du Bourg-de-four; Международния музей на Червения кръст; ЦЕРН (CERN) - Европейскиият център за ядрени изследвания; Катедралата Сен Пиер (Cathédrale Saint Pierre); Лифтът Téléphérique du Salève - намира се точно от другата страна на френската граница и разкрива зашеметяваща гледка към Женевското езеро и Мон Блан.


Цюрих
Богат, скъп и космополитен е Цюрих - културната столица на Швейцария. Цюрих последователно заема мястото в нивата на Виена, Окленд и други швейцарски „скъпоценни камъни”. Женева и Берн са в списъка на градовете с най-висок стандарт на живот. Разгледайте забележителностите на Цюрих: Музей Ритберга. Швейцарският национален музей, Църквата Grossmünster, Абатство Фраумюнстер, Kunsthaus Zurich, Улица Bahnhofstrasse Shopping Street и накрая като се уморите посетете Линденхоф.
който разположен на хълм в района на стария Цюрих. Линденхоф е прекрасно място за отдих на местните жители и туристи, зона без автомобили осигурява красива гледка към града и чист въздух.

Базел

Град Базел е разположен на бреговете на р. Рейн, която го разделя на „малък“ и „голям“ Базел. Считан е за един от най-важните, след Цюрих, културни центрове на Швейцария. В Старият град са поместени множество сгради с историческо, архитектурно и културно значение. Някои от най-важните забележителности включват: Протестантската църква, централният площад с Кметството, а университетът и зоологическата градина в града са най-старите в цялата страна. В Базел могат да бъдат посетени и множество музеи.

Берн

Този град е Швейцарската столица. Разположен е в северозападната част на страната, на р. Аар. Градът радва своите посетители с множество исторически и архитектурни паметници на културата. Повечето от тях са съсредоточени в старата централна част на Берн, която е включена в Списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО. Една от главните забележителности в столицата е Бернската катедрала (Munster).
Други интересни обекти включват: бароковият дворец Ерлахерхоф, църквата „Свети Петър и Павел“, сградата на Кметството, Часовниковата кула с астрономическия часовник и други. В града могат да бъдат посетени и множество музеи.