Екскурзии във Франция

ФранцияВижте по-голяма картаФранция е страна номер едно в световната класация на туристическите страни. Ежегодно я посещават повече от 60 милиона туристи. Всеки уважаващ себе си турист смята за свой дълг да бъде последовател на известния израз «Виж Париж и умри!» За щастие, повечето туристи, които посещават Париж и Франция, не умират, но се стремят да дойдат тук още веднъж заради този неуловим френски чар, който е невъзможно да се опише, а може само да се почувства, като се разходи безгрижно по парижките улици, пийнете чашка кафе в уютно парижко кафене, посетите Лувъра и Айфеловата кула. В какво се крие очарованието на Франция, което така силно привлича туристите?
В края на краищата всяка от съседните европейски страни също може да се похвали с огромно количество исторически паметници, не по-малко дълбоки културни традиции, те също са така гостоприемни към пристигащите в страната туристи. Може би голяма роля в това играе удобното географско положение на Франция - в сърцето на Европа, което я прави удобна за посещение на жителите от всички части на тази част на света.
Немаловажно е и това, че климатът на Франция е много успешна комбинация на средиземноморски на южното крайбрежие, умерено-континентален в централната част на страната, морски на брега на атлантическия океан, което дава възможност на туристите да изберат за себе си най-точното място за отдих и почивка.
На средиземноморското крайбрежие на Франция са разположени световно известните морски курорти на Лазурния бряг. Именно тук са родени в миналото традициите за почивка на море, с приемането на слънчеви бани и плуване в морето, по-късно разпространили се по целия свят. За тези, които обичат суровите атлантически вълни и не е толкова горещото слънце, във Франция има морски курорти като Нормандия и Бретан.Париж.
Попадайки в Париж изведнъж напълно ясно разбираш: - не може да дойдеш тук и на галоп да тичаш от една забележителност към друга. Тук трябва да се живее. Защото, при цялата видима показност, парижаните не правят от своя град атракция за туристите. Те просто си живеят - ето така: ярко, празнично, лудо, понякога на ръба на сюрреализма. И нека да сте дошли в Париж само за няколко дни - живейте тук! И тогава магьосникът Париж ще се разкрие пред Вас всичките си тайни.

Да живееш в Париж - това означава, че трябва да си представите, какво е това живот на острова. Защото Париж е започвал от малък остров в средата на река Сена – остров Сите. От брега на Сена - чрез „Новия мост” (ами, честно казано, той не е толкова “нов” – строителството му е започнало през 1600 г.) - и това е то, сърцето на Париж. Оттук много векове са управлявали династиите на Меровингите и Каролингите и само в края XIV век кралете са се преместили в Лувър.

И, разбира се, когато се разхождаш по о-в Сите, всички пътеки ще те доведат до катедралата Нотр-Дам-де-Пари. Да живееш в Париж - това означава, че не се чудиш, защо кулите на Нотр-Дам-де-Пари не завършват с високи камбанарии. Да живееш в Париж - това означава да избереш един от многото маршрути за разходка с настроение. Да речем, че в един слънчев ден избираш да се разходиш до символа на Париж - Айфеловата кула. Айфеловата кула се вижда почти отвсякъде. А от нея се вижда цял Париж.
Със сигурност ще се качите! Да живееш в Париж - това означава да обичаш Монмартър. Жителите на квартала Монмартър, обаче не смятат себе си за парижани, те казват: “хайде да Отидем днес в Париж” Да живееш в Париж - това означава да се разхождаш сутрин в Люксембургския парк, а на залез слънце да седиш пред фонтаните в парка Тюйлери.

Лион и Марсилия
С изключение на Париж, който е притегателен център за посещаващите Франция „Лувър-туристи”, в тази страна има и много други интересни за туристите градове, като по големите Леон и Марсилия, така и съвсем малките, но все пак запазили своето неповторимо очарование. Всяка от провинциите на Франция е известна с нещо специфично, Прованс – със своята майонеза, Шампан – със шампанското, Бордо - със своите вина.

На особена почест пред посетилите Франция туристи се радват френската кухня и виното. В кулинарните въпроси Франция отдавна е законодателница на модата. Множество кулинарни изобретения, появили във Франция, сега са неразделна част от световното кулинарно наследство. Това е и майонезата, и шампанското, различните сосове и много други.

С каквото и настроение да отидете във Франция, оттам ще се върнете със специално чувство, сякаш във Вас се е преселила част от тази невероятна и красива страна.