Екскурзии в ЮАР , Замбия и Зимбабве

ЮЖНОАФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА (ЮАР)
Вижте по-голяма карта


Южноафриканска република (ЮАР), се намира в най-южната част на Африка с 2 798 km брегова линия на Атлантическия и Индийския океан. На север граничи с Намибия, Ботсвана и Зимбабве, на североизток — с Мозамбик и Свазиленд, а държавата Лесото е напълно обкръжена от територията на Република Южна Африка. Административно ЮАР е разделена на 9 провинции: Западен Кейп, Северен Кейп, (главен град Кимбърли); Източен Кейп (главен град Бишо); Квазулу-Натал (главен град Питермарицбюрг); Фрийстейт (главен град Блумфонтейн); Северозападна провинция (главен град Мафикенг) ; Гаутенг (главен град Йоханесбург); Мпумаланга (главен град Нелспруйт); Лимпопо (главен град Полокване)


ЮАР е известна с разнообразието от култури и езици. Според конституцията на страната за официални са признати 11 езика. Два от тях произлизат от Европа – африкаанс, който произлиза от немския, и южно африкански английски. Въпреки, че английският е най – разпространения език по принцип, в ЮАР той се нарежда едва на 5-то място.

Климатът е умерен. Средните температури през януари са в границите от 16°C до 27°C,а през юни от 8°C до 18°C
Туризмът в Южна Африка се развива като един от най-важните сектори на икономиката. Туристическата индустрия дава около 7% от БВП на страната. През 2002 г. повече от 6 милиона туристи са посетили РЮА. Около 3% от заетите работят в туристическия бранш.
Забележителности с важно значение за туризма са: Национален парк "Крюгер"; град Кейптаун; град Йоханесбург; Сън Сити; Драконови планини

Крюгер (национален парк)
Националеният парк Крюгер е най големият национален парк в ЮАР. Разположен е на територията на две от провинциите на ЮАР Лимпопо и Мпумаланга. Неговата площ е 18 989 km2 и се простира на 350 km в посока север - юг и на 60 km от изток на запад. На север граничи със Зимбабве, а на изток с Мозамбик. Крюгер е един от трите национални парка влизащи в състава на Трансграничен национален парк Лимпопо. Останалите два са Крюгер (национален парк)и Лимпопо в Мозамбик.

Йоханесбург
Йоханесбург е най-големият град в ЮАР и най-важният промишлен и финансов център на страната. Той е център на провинция Гаутенг и седалище на Конституционния съд на ЮАР.
Градът представлява смесица от викторианска и съвременна архитектура. Сградата на Главната поща с часовника се смята за най-красивото здание на Йоханесбург. То датира от 1897 година. Часовникът е изработен в лондонската работилница, направила частите за Биг Бен. На ъгъла на улиците „Симондс“ и „Маркет“ се намира сградата на Централната библиотека. Там са разположени също историческият и геологическият музей. В Музея на изобразителните изкуства на Йоханесбург са събрани платна на Пикасо, Ван Гог, Роден. В околностите му се намира Музеят на Африка. Палеонтологическия музей съхранява останки на първобитни хора. Съхранява се също скелет на динозавър, населявал територията на Южна Африка преди 130 млн. Години.

Кейптаун
Кейптаун е третият по големина град в и е административен център на провинция Западен Кейп. Центърът на Кейптаун се намира в северната част на нос Добра надежда.

Плоската планина (Тейбъл Маунтин, висока над 1 000 м, се спуска стръмно към Сити Боул . Има почти вертикални склонове, наречени Дяволски връх (Девилс Пийк) и Лъвска глава (Лайънс Хед). Понякога около планината се образува тънък слой облаци, които поради гледката са наречени „дрехите на Плоската планина“. Полуостровът се състои от стръмни склонове, спускащи се в Атлантическия океан в Кейп Пойнт. В границите на Кейптаун има над 70 върха с височина над 1 000 м. Много от покрайнините се намират в обширна низина, наречена Кейп Флатс, която свързва полуострова с материка. Плоската планина с височина 1087 м, се счита за символ на Кейптаун. Пристанище и туристически квартал в Кейптаун са крайбрежието на вулкана Виктория и Алфред. Тук туристите посещават най-големият аквариум в Южното полукълбо, който е разположен на двата океана; Ботаническа градина Кирстенбош с площ от 528 ха, една от седемте най-големи в света; Замъкът Добра надежда - най-старата сграда в ЮАР, завършена през 1679 г. и Южноафриканска национална галерия - един от най-големите музеи в страната.

Сън Сити
Сън Сити - южноафриканското ” царство на удоволствията”, луксозният курорт на ЮАР, разположен на края на бушменска долина в Северозападната провинция е известен като Лас Вегас на Южна Африка. Градът се намира на 190 км от Йоханесбург в сърцето на африканските гори върху угаснал вулкан.
Легендата разказва, че преди много години тук се заселва и установява своето кралство древна африканска цивилизация - дворци, потънали в разкош в типично африкански стил. На мястото на днешния Дворец в центъра на Сън Сити е бил някогашният царски дворец, разрушен от силно земетресение, прогонило изцяло жителите на града. Оттогава той съществува само в преданията като Изгубеният град до 1992 г., когато е преоткрит и наречен Сън Сити – Градът на слънцето. Тук можете да прекарате неограничено време в някое от многобройните казина в курортния комплекс.

Зимбабве
Водопад Виктория
Водопадът Виктория е една от основните забележителности на Южна Африка. Отнася до Световното наследство под закрилата на ЮНЕСКО.
Намира се на границата на два национални парка - «Гърмящия Дим» («Mosi-oa-Tunya») в Замбия и «Водопад Виктория» в Зимбабве. Водопадът се формира приблизително по средата на течението на река Замбези. Той нарушава традиционните представи с това, че водната маса не набира скорост към ръба, а от ленива река равнината се превръща за миг в бучаща стихия; сякаш базалтовата скала изведнъж се е пропукала, за да я погълне.
Това е началото на каньона, първите 1 700 m от които са заети от Виктория. Другата особеност е липсата на езеро, което да поема над 500-те милиона литра вода, падащи всяка минута. Виктория е над два пъти по-широк и също толкова по-дълбок от Ниагарския водопад. Завесата от буйно разпенена вода по северната стена достига до 120 m, където се кълбят облаци от пръски, скриващи от погледа дъното на водопада и са видими на разстояние до 50 километра.