Екскурзии в Канада

КАНАДАВижте по-голяма картаКанада е страна в Северна Америка, която се нарежда на второ място в света по площ на територията си. Границите и се мият от Атлантическия, Тихия и Северния Ледовит океан и граничи на юг и на севера-запад със САЩ. Уникалната природа на страната, многобройните национални паркове и резервати, Националния парк Маунт-Робсон, водопадите на река Пиис-Ривър, Форт Анне в Анаполис (провинция Нова Шотландия), крепостта Луисбърг на остров Кейп Бретон, историческото селище Кингс Ландинг в Ню Брунсуик, историческия парк Рузвелт на остров Кампобело и музея на Самюел дьо Шамплен под открито небе на остров Сейнт Кроа, Къщата -музей на канадския учен А.Г.Беллана на остров Кейп Бретон и много други - всичко това привлича туристите от цял свят в тази страна.

Отава
(старото име на града - Byton) се превръща в столица на Канада през 1857 година. Основните забележителности на Отава - това е канадския музей на природата, музея на науката и технологиите, националната галерия на Канада и Парламента. Изложбените зали на Отава - Byward Market, La Maison du Citoyen, Le Salon des Arts и Arts Court са известни далеч извън страната. На любителите на националното изкуство се препоръчва да посетят такива места като: Ottawa Civic Centre, Congress Centre и Nepean Sportsplex, където са изложени и се продават множество неща и предмети на изкуството. Любителите на музиката ги чакат приятни срещи с Оркестъра на Националния Център за Изкуства, Симфоничния оркестър на Отава и много други музикални групи. Градът предлага прекрасни паркове, най-известният от които е парк Гатине.

Монреал
най-старият град в Канада и най-големият град на провинция Квебек.
Запознаване с града и околностите му е най-добре да се започне с острова, на който се намира централната част на града и известния мост Жак Картие. Монреал е град на небостъргачи, магистрали, огромен международен транспортен възел, морски и въздушни възли на страната. На няколко десетки минути път с кола от Монреал се намира планината Лорънс и Лаврентийския национален парк, известен като голям ски курорт.

Квебек Сити е столицата на провинцията Квебек (а някога и на цяла Канада). Тук е запазена единствена в Северна Америка градска крепостна стена и цял квартал от средновековни сгради - Латинския квартал.

Торонто
(на езика на местните племена тази дума означава “място за срещи”) - най-големия канадски град, водещ културен и търговски център на англоезична Канада, международен еталон за чистота и ред. Тук работят драматичен театър, Национален балет, Националната опера, Центр за изкуства, консерватория, Кралският музей на Онтарио и др. Освен това, градът е известен със своите четири професионални спортни клубове и спортни арени: SkyDome - гигантски закрит стадион , Hockey Hall of Fame and Museum - хокеен стадион и музей, където се съхраняват най-престижните трофеи от световни първенства, включително и Купа " Стенли". Точно в Торонто се намира на най-високата сграда в света - Кулата “Ен-Тауър” (553 м) и известният търговски Център Итън.
Онтарио е известен със своите лозя, където се произвежда големия дял от известните канадските вина, както и Ниагарския фестивал на гроздето и виното. Привличат с голямо внимание туристите и Casa Loma - ексцентричен замък, построен от Хенри Пеллато през 1914 г., Форт Йорк – най стария форт, построен през 1793 г. за защита на залива на Торонто, Спедина - замък, построен през 1866 г. за основателя на “Доминион банка” Джеймс Остин, и, разбира се, едно от чудесата на природата, известният Ниагарския водопад, който се намира на 100 км. от Торонто, на юг, в град Ниагара Фолс. Много интересно е да се посетят в кралския музей, художествената галерия на Онтарио и зоологическата градина.


Ванкувър
Ванкувър е един от най-живописните градове на Канада и е третият по броя на жителите. Централната част на Ванкувър се намира в подножието на два величествени върха (Mount Сиймор и Холлиберн) с височина от около 1300 метра. Много популярен сред туристите е парк «Стенли» с неговата крайбрежна алея, ботаническия парк "кралица Елизабет", театъра на Форд, музея на века и Морския музей.


Калгари
Най-интересните места в Калгари са:- зоологическата градина и парка на динозаврите. Портаж-ла Прери е интересен с историческото село на индианците и музея на усвояване на Канада, а Холи – с Канадския музей на цивилизацията. Островът на Принц Едуард, разположен в залива Св. Лорънс е прекрасен за почивка през лятото.

Канада има най-голям морския бряг в света - 244 хиляди км. (включително остров). На границата на САЩ и Канада са Великите Американски Езера - най-големият водоем с прясна вода. Улица Jonge Street в Торонто е най-дългата улица в света.
Най-високата сграда в света - кулата “Ен-Тауър”. ООН официално е признала Торонто за най - “многонационален " град на света - жителите на града говорят на 100 езика