Екскурзии в Дубай


Вижте по-голяма карта


Дубай е столица на едноименното емирство, втория по големина от 7-те региона на конфедерацията. Градът е разположен на брега на Персийския залив, на 160 км от столицата на Обединените Арабски Емиратства (ОАЕ) Абу Даби.

Забележителностите на ОАЕ са: уникалната природа с безкрайните пясъци, сред които се намират вечнозелени оазиси. известните коралови рифове Корфакана, които са много богати на флора и фауната. Персийският залив е известен с плажовете със златистия си пясък и изключителната прозрачност на водата. Но най-голяма атракция е, разбира се, силно развитата туристическа индустрия, с е един от най-високите в света стандарти в хотелите.


Основната маса туристи посещават Дубай, където може евтино да се купят аудио - и видео-апаратура, маркови дрехи и обувки. Най-известните пазари в Дубай са: “Spice souk” - търговия със сушени плодове, ядки, подправки; “Gold souk” - изделия от злато (изгодно е да се купуват само верижки и гривни; злато е по-добре да се купува в Шаржа); “Fish Souk” - морски дарове, месо, зеленчуци, плодове; “Naif souk” - традиционни ориенталски сувенири: ножове, фигурки на камили, кукли в арабски дрехи, медни кафеници и чинийки; “Dubai old souk” - битова техника, часовници, дрехи.

Трябва да се отбележи, че нощният живот е съсредоточен основно в Дубай. В центъра на града има много барове и дискотеки. Обаче тук няма нито казина , нито стриптийз-барове.
Едно от основните развлечения за туристите, които не обичат шумните увеселения е шопинг в най-големите в света магазини.
На плажа Джумейра се намират най-популярните крайбрежни хотели. Едни от най-добрите хотели са: «Джумейра Бийч», «Le Меридьен Дубай» и, разбира се, луксозния «Бурж ал араб " ».

Най-популярният плаж в Дубай е Джумейра. Той се слави с много бял пясък лек като пух, брегът е полегат, може спокойно да плува и да се наслаждавате на топлата вода и нежното слънце. За любителите на активния отдих са построени водни паркове. В Дубай има два: - «Дрим Ленд» и «Уайлд Уади». Първият - най-големият в Средния Изток има широка, потопена в зеленина територия. Във втория воден парк са съсредоточени всички най-модерни водни спортове и развлечения..

И в Шаржа плажовата линия е като тази в Джумейра. А в Фуджейра пясъкът е тъмен, но за това пък морето през зимата е някак си по-топло, отколкото в другите емирства.

Ако сте решили да посетените ОАЕ не е задължително да се даде предпочитание на само на Дубай . Има още Фуджейра, Абу Даби , Шарджа, Аджаман, Ел Айн... Навсякъде местните жители се отнасят към туристите с разбиране и търпение. 

Тези, които управляват днес Емирствата, са дошли в тези места преди два века от оазиса, разположен в Аравийската пустиня. Един семеен клан разпънал шатрите си на бреговете на залива Хор Дубай, а друг - се установява в района на Абу Даби.

Днес Абу Даби - това не е Дубай, където изобилстват евтини магазини и тълпи търговци, който изкупуват всичко. Това е не само столицата на ОАЕ, а е един модерен град с високи сгради, които поразяват със своите искрящи стъклени фасади. Въпреки възхода на технологиите, този град все още запазва своят ориенталски чар и собствената неповторима привлекателност . Великолепните фонтани и скулптури са неразделна част от Абу Даби. Не е чудно, че градът е наричан «Градът на Градините на Персийския Залив», - но това е в ориенталски стил; европейците предпочитат да го величаят, като го наричат «малкият Ню Йорк».
Абу Даби е богат на множество забележителности. Дворецът Ал-Хусн, известен като „Старата” или „Бялата” крепост е построен в края на XIX век. Той е най-старата архитектурна постройка в столицата, където възрастта на «старите» сгради не е повече от 30 години. В миналото - това е резиденция на местни управници, а сега - исторически архив. В близост до изложбения център на Абу Даби на улица Ал-Муссафах е Културно-етнографското село, където са възпроизведени традиционния бит и начин на живот за различните райони на страната. Най-популярното място за почивка е алеята Корниш, известна със своите искрящи фонтани.

От магазините и пазарите внимание заслужават - Новия Централен пазар, който представлява великолепна постройка с бяло-сини куполи. Тук на едно място са концентрирани над 400 магазина, множество административно-битови офиси, кафенета и др.


Всяко емирство има своите забележителности. В зеления град-оазис Ел Айн, заобиколен от златисти пясъчни дюни, може да се открият следи на антична цивилизация. Непременно си струва да се отиде в пустинята или в планината – характерна със зашеметяващите ефекти от играта на светлината и сенките, създадени от лъчите на залез слънце.