Екскурзии в Румъния и Унгария

РУМЪНИЯ И УНГАРИЯ


РУМЪНИЯВижте по-голяма карта
Румъния
Румъния се намира в югоизточната част на Европа. Граничи с Унгария, Югославия, България, Украйна и Молдова, a на изток с Черно море. Почти цялата Румъния, с изключение на морския бряг, влиза в басейна на река Дунав. На територията на страната има много сладководни и солени езера, най-голямото от които е Разелм. Основното богатство на Румъния са термалните и минералните води (1/3 от всички източници от Европа) и ски курортите в Карпатите. Климатът на Румъния е преобладаващо умерено-континентален, като само на юго-изток климатът е умерено-морски. Най-студеният месец – е януари. Най-горещият месец е юли: В условията на морския климат в източната част на страната зимата е мека и лятото не е горещо.

В Румъния ще откриете много национални паркове, резервати, минерални извори, както и исторически забележителности: дворци, църкви, замъци, манастири.

На първо място трябва да се поставят местата , свързани с името на граф Дракула - или «дракона», както е наречен княз Влад Цепеш, който е живял през XV век в областта Валлахия.
Препоръчва се екскурзията да започне от град Сигишоара - това е стара планинска крепост, където е роден жестокия владетел. Следващият град, който посещават туристите е град Търговище, намиращ се на 80 км от Букурещ. Там се намират руините на замъка, където през периода 1456-1462 година е била резиденция на граф Дракула, където той извършва своите кървави дела - жестоко е измъчвал и убивал десетки хиляди хора. И накрая, мястото на смъртта на Дракула - манастира Snagov в центъра на едноименното езеро. Тук злодея, според легендата е бил обезглавен и погребан. По-късно при разкопки тук не са открили тялото му.

Повечето туристически маршрути са през Букурещ - историческият център на Румъния. Букурещ се намира върху земята на древно Влашко. Градът е основан през 1459 г. Става столица през 1862 г. и днес представлява най-големият културен и индустриален център на Румъния. Смесването на традициите на Изтока и Запада го правят особен и неповторим. Сред забележителностите на Букурещ са: дворецът Батануи (бившата резиденция на трансилванските князе), Музея на селото, Националния исторически музей и Художествения музей на Румъния. Запазени са много стари църкви, като: - катедралата на Патриаршията (XVII век), църквата " Св. Георги (XIX век), църквата на Св. Арон(XV век), Ставрополеос (1724 г.), Патриаршията (1665 г) и Кроцулеску, а също и манастирите: Плумбуита (1559-1568.), Антим (1715 г.) и Михай-Воде. Независимо от всички исторически сътресения, Букурещ продължава да бъде един от най - "зелените" градове в източна Европа. Парковете Чижмиджиу (1850 г.), Herestreu (1936 г.), Parkul Карол (1906) и Ботаническата градина,който са известни даже и извън Румъния.

Букурещ

Старият Букурещ е особен град в столицата, който се отличава с тесните си улички, малки площади и големия брой исторически паметници. Интересни за туристите са: Дворецът на правосъдието (1864 г.), Президентския дворец в двореца Котрочен (1893 - 1895 г.), двореца Констакудило (1900), Кралския дворец (1937 г.), Триумфалната арка (1920 г.), сградата на Националната банка (1885 г.), Пиаца Republica, сградата на Университета и други.
Особено забележителност дворецът на Парламента (е 6000 стаи), който е известен като "двореца на Чаушеску". След свалянето на диктатора, който никога не е живял в тази сграда, дворецът заема румънски парламент. Тук се провеждат различни конференции. Дворецът наистина е огромен: по площ той е на второ място в света ( след Пентагона).

В Южните Карпати, В подножието на масива Бучеджъ, се намира прочутата Долина Прахови с множество курортни зони.


Историческият град Алба Юлия се намира в долината на река Муреш. Градът е имал политическа роля ощее в дълбока древност. В района са открити Тертерийски надписи, които претендират за първата в историята на писменост. Някога в Алба Юлия се е намирала столицата на даките. Благодарение на многобройните разкопки историческият музей е богат на антични предмети. Основната забележителност на града се считат най-старият музей в Румъния (отворен през 1794 г.), цитаделата, построена от император на Свещената Римска империя Карл VI, и събора от II век, възстановен през XV век в готически стил. В околностите на Алба Юлия интересни са църквата в Себеше, Музеят на златни мини в Рошия-Монтане, ледена пещера в Skerishoare, древни църкви, манастири и замъци на окръг Арад.

Една от най-големите природни забележителности на Румъния се смята районa на делтата на река Дунав. Тази блатиста зона, прорязана с гъста мрежа ръкави и езера е превърната в резерват под егидата ЮНЕСКО. Тук могат да се видят над около 300 вида птици.


УНГАРИЯ