Екскурзии в Русия

РУСИЯВижте по-голяма карта


Санкт-Петербург
Санкт Петербург с право е признат за един от най-красивите градове на планетата. Тук годишно идват хиляди туристи, за да видят известните паметници, да се възхитят на уникалната архитектура, и просто да се разходят по очарователните сенчести улици, където буквално на всеки ъгъл дишат история, тайни и мистерии.


Градът е основан през месец май 1703 г., като столица на «млада» Русия от великия цар Петър I. За изграждането на града са били привличани най-талантливите архитекти не само от Русия, но и от Швейцария, Франция, Италия, такива като:- Роси, Бенуа, Растрели и много други.
Петербург представлява многообразие от площади, дворци, имения, царски резиденции, което позволява градът да се разглежда като единен и неповторим ансамбъл.

Петербург го наричат още северната столица на Русия. Той е разположен на устието на река Нева. Името си реката е получила от името на езерото Нево (така в древността се наричало Ладожското езеро), от която тя води своето начало. Освен река Нева, значително влияние върху формирането на града имат и множеството реки, притоци и канали. Реките и каналите, отварянето на мостовете - това е една от множеството забележителности на града.
Ако вие дойдете тук през лятото, ще бъде просто грях, ако през прохладната лятна нощ не се понаслаждавате как се разтварят огромни мостове и как бавно преминават между двете тежки половини на мостовете големи кораби пълни със стоки от далечни страни.


Санкт-Петербург - вълшебен, уникален,възхитителен град, на които не спират да се възхищават както туристите, така и местните жители. Той е планиран като втората Венеция с много канали, мостове и мостчета. Днес в Петербург има около 300км реки и канали, а също 345 моста в самия град и около 500 в предградията.


Санкт Петербург - град на каменните чудеса. От безмълвно студения материал архитекти и скулптори са сътворили живи благородни форми, привличащи и радващи окото на туриста. По улиците на града ще бъдете посрещнати от каменни животни от всички видове и породи. Те живеят своя мълчалив, но от това не по-малко вълнуващ живот.

Впечатляваща архитектура на сградите, гранитна украса на крайбрежните улици и площади, величествени мостове и паметници – това е Петербург, град от камък, който има душа.

Санкт-Петербург е бил преименуван три пъти. През 1914 г. той се превръща в Петроград, през 1924 в Ленинград, а през 1991 г. отново е получил първоначалното си име Санкт Петербург.


Москва
Москва - това е град в превъзходна степен. Древният град винаги е бил рай за любителите на историята. Днес той може да се похвали с голям брой милиардери, скъпи магазини, най-скъпите заведения и най големите сгради в света.

Първото летописно споменаване за Москва се отнася към 1147 година. Основател на Москва е суздалския княз Юрий Владимирович Долгорукий. В продължение на стотици години Москва изпълнява ролята на център на руската национална култура.


Основните забележителности и паметници на културата се намират в централната част на града - в Московския Кремъл и около него, в уникалните старинни улички.


КРЕМЪЛ - сърцето на Москва, древен паметник на културата и архитектурата, място на което е съсредоточена държавната власт и едно от най-красивите места на града. Съвременният кремълски ансамбъл започна да се оформя в края на ХV - началото на XVI век. В края на ХV в. около Кремъл са построени нови тухлени стени и кули. За изграждането им са били поканени великите италиански майстори: Пиетро Антонио Солари, Алоизо ди Каркано (Алевиз Фрязин), Антон и Марк Фрязини. Архитектурните творби ръководи Аристотел Фиораванти. Туристите с интерес посещават музеите на Кремъл: Оръжейната палата, Диамантения фонд, Успение богородично, Благовещенската и Архангелска катедрали и много други. Тук църкви и паметници напомнят за загиналите герои в победоноснни битки за великата руска земя.


Най-първата дестинация за повечето от туристите е „Червения площад” - сърцето на Москва. Площадът е заобиколен от катедралата Василий Блажени, Държавния Исторически музей, мавзолея на Ленин и една от най дългите стени на Кремъл. Паветата, с които е покрит площада, имат черен цвят. Самото име идва от друго значение на думата "Червен", което означава "красив".


Катедралата Василий Блажени се намира в южната част на Червения площад. Построен е през периода 1555-1561г.. Вътре има музей, въпреки, че катедрала изглежда най-добре отвън, но ако имате време, погледнете и вътре.

Нито един уважаващ себе си турист няма да си тръгне от Москва, ако не се е разходил из Стария Арбат. Не забравяйте да погледнете и в малките улички около Арбат. Те позволяват да се почувства "стария дух на Москва". На Арбат е пълно с магазини за сувенири, туристически кафенета, ресторанти, и т.н. Цените на сувенирите варират от разумни до много високи.

Още една от най-желаните за посещение от туристите забележителности е „Большой театър”. Седнете пред прочутия театър в близост до фонтана или се насладете на представление в него.

Ако искате да посетите музей в Москва, най-правилния избор, може би, е Третяковската галерия. За разлика от световната колекция на музея Пушкин, Третяковската галерия съхранява основно колекция от руско изкуство. Тя е най-добрата колекция от руски икони и картини на много от най-известните стари и съвременни руски художници.

Москва е богата на паметници, така че ще трябва да прекарате доста време, за да се запознаете с истинския дух на града по-отблизо. Столицата на Русия гостоприемно посреща всички гости, без изключения. Тук за всеки има по нещо интересно и забавно.

Най-добрият сезон за посещение на Москва - от края на пролетта (май и юни) до началото на есента (септември или октомври), когато градските паркове са пълни с цъфнали дървета и украсени с разноцветни листа. Лятото е хубаво, приятно и не много горещо. Най-тъмния сезон е зимата, това време на годината е най-студено, но ако сте готови, тя може да се превърне в интересно приключение.