Екскурзии в Камбоджа

КАМБОДЖАВижте по-голяма картаКамбоджа – кралство в югоизточна Азия, разположено в южната част на Индокитайския полуостров. На запад и северо-запад Камбоджа граничи с Тайланд, на север с Лаос, на изток с Виетнам; юго-западните брегове се мият от водите на Сиамския залив. Няма друга държава в Азия, която не носи в себе си толкова много противоречия. От една страна, това е едно красиво място с невероятни природни богатства, а от друга – страна с варварско военно минало. Днес тази мистериозна страна открива пред туристите своите тайни. Любителите на Азия ги очакват необичайни будистки паметници, непроходими тропически гори, савани с рядка растителност, както и порутени дървени хижи, по чудо останали след геноцида на бедните селяни. Камбоджа е страна на много древна цивилизация, която сякаш израства през гъстите зелени дървета и мълчаливо гледа на нашите съвременници с очите на каменната статуя на Буда.

Около половината от територията на страната е заета от горски масиви, като голяма част от тях са гъсти, влажни тропически гори. Горите играят важна роля в икономическия живот на страната. Покрити в миналото с гори, днес наносните равнини са напълно усвоени и представляват плантации с насаждения като: тиково дърво, кардамон, полета с зърнени култури или градини от папая и банани.


Камбоджа се намира в зона с тропически климат. Средната годишна температура варира от +25 до +40 C. В годината има два сезона - сух и дъждовен. Дъждовният сезон започва през май-юни и продължава до септември. Най-дъждовните месеци са юли, август, септември. Най-горещите месеци са март, април и май. През декември, януари, февруари, началото на март е най-неутралното време, дъждове няма, а температурата е в границите +30 - +35оС. Ето защо идеалното време за посещение на Камбоджа е периода декември - януари, когато нивото на влажност на въздуха е достатъчно ниска и валежите са малко вероятни. През валежния сезон, който продължава от май до октомври не е задължително да е лошо времето и също може да се посещава страната, тъй като дъждове дълго време може да няма. Основните забележителности, които туристите посещават са в градовете:

Пномпен
Столицата на Камбоджа се намира западно от мястото на сливането на реките Тонлесапа и Меконг. История на Пномпен започна през 1372 година, когато легендарната кхмерска вдовица Пен се натъкнала на брега на река Меконг на изхвърлени от реката 5 статуетки на Буда. Това било разценено като добра поличба, и на това място е построен малък храм. Хълмът, на който са построили храма, станал известен като Пном Пен ("хълмът на Пен"), откъдето идва и името на селото Пном пен, което бързо се разраства около храма и става голям град. Пномпен, бившата столица на страната на кхмерите през петнадесети век е била унищожена при нахлуването на тайците през 1834 г., а след това възстановен и отново се превръща в столица през 1866 г., когато идват французите. Градът процъфтява по време на френския период, но след обявяването на независимостта се превръща в център на кървави политически борби. Идеологията на "червените кхмери" отрече самото съществуване на градовете, поради което Пномпен напълно обезлюдял, много сгради са били унищожени. Само през 1979 г., след поражението на "червените кхмери", хората започнаха да се връщат в опустошения град. Постепенно столицата започва да си връща бившето величие и днес в наши дни Пномпен е най-големият град в страната, центъра на неговите социални, културни и икономически дейности.
На пръв поглед, Пномпен представлява хаотичен лабиринт от улици, само тук-там прекъсвани от пагоди и паркове. "Сърцето" на Пномпен - "стария квартал" е разположе на брега на реката. Най-интересните места тук са комплексът на Кралския дворец (1866 г., възстановен през 1913 г.) с Тронната зала, павилиона на Слона, павилиона на Чан-Чая и ажурна палата на Наполеон III. Национален Музей (1920 г.), който се намира малко на север от Кралския дворец е едно от малкото места в Камбоджа, където могат да се видят запазени следи от кхмерската култура – тук е събрана историческа и етнографска колекция, както и много образци на традиционните кхмерских занаяти. Четири галерии на музея съдържат внушителен брой древни реликви, предмети на изкуството и скулптурата, която обхваща историята на Камбоджа от шести век след христа и до наши дни. Тук се съхраняват много реликви, открити при разкопки на Ангкор.

Сисоват- Квай -
"сърцето на Пномпен". Това е малък площад пред Кралския дворец. Тук са известния ресторант FCC и "Клубът на чуждестранните кореспонденти" в колониалното здание с тераса с изглед към реката, сградата на Народното събрание с прилежащия към него парк, Паметникът на Независимостта (1958 г.), ступа на цар Панияба (най-високата сграда в града} и остров Oknatey на река Меконг, откъдето се открива невероятна панорамна гледка към Кралския дворец. Пазарите Пса-Тмей ("Нови пазар", но по-често го наричат "жълтия" или "централения"), Пса- Туол-Том-Понг ("Руския пазар"), Пса-О-Рассей, Пса-Кандал, Пса-Чан, Пса-Орасей са популярни както за самите камбоджанци, така и сред туристите. Важни паметници на кхмерската архитектура се считат храм Ват-Пном ("храмовия хълм", е единственият хълм в района, между езерото Боенг-Как и река Меконг), хиндуистки храм Тонле-Бати , храмовия комплекс на Ват-Оуналом ("Храм Брови", 1952 г.) - основен будистки център на страната и резиденция на патриарха, пагода Ват-Ланг-Ка и храм Преа-Чау и др. Силно впечатление на гостите на града обикновено оставя Музея на геноцида Туол Сленг, открит в сградата на "Тайния затвор" на режима на Пол Пот.


Анкгор
Анкгор - древната столица на Камбоджа, представлява единен комплекс с богато украсени храмове и дворци, най-съвършени в сравнение с други архитектурни ансамбли на Юго-Източна Азия. В продължение на няколко века, червените царе, които се считали равни на боговете, построили тук величествени дворци и храмове.
След като през 1431 г., войските на съседния Сиам, завзели и унищожили града, жителите му го напуснали и градът паднал под властта на джунглата, която в продължение на много години го скрива от света. Дворците и храмовете, въпреки унищоженията от човека и природата, правели силно впечатление на европейските изследователи, който ги видяли за първи път в средата на XIX век. В Европа Ангкор е получил широка известност след появата през 1868 г. на книгата на френския естествоизпитател Анри Мюо (Mouhot), "Пътуване в Сиам и Камбоджа". През 1907 г. района на Ангкор, който е бил преди това под властта контрола на Сиам (днешен Тайланд), под натиска на Франция, е бил върнат на Камбоджа.
Първата работа по „почистване” на Ангкор от джунглата и възстановяване на сградите започва в началото на XX век, обаче, пълен размер те са придобили само през 1930 години. Голям комплекс от работи по възстановяване на Ангкор е бил завършен през 1960-те години на миналия век. Гражданската война, която започнала след военния преврат през 1970 г. и която продължила почти 20 години, нанесла на Ангкор огромни щети. През 1980-те години в неговите развалини е била главната база на партизанските отряди на червените кхмери. През 1992 г. Ангкор е бил взет под закрилата на ЮНЕСКО.
Останките от Ангкор заемат площ от около 200 кв. км. Всичко на всичко тук са запазени около 100 дворци и храмове. Анкор се намира на около 240 км западно от столицата на Камбоджа - Пномпен и на 6 км северно от град Сиемреап, който е началната точка за разглеждане на Ангкор. На няколко километра от Сиемреап (и от Ангкор) е летището, където правят редовни полети самолети от Пномпен и от Банкок, столицата на съседен Тайланд. В последните години в Сиемреап, особено за туристите, са построени няколко модерни хотела. В момента Ангкор е най-популярно туристическо място в Камбоджа, което, въпреки трудната ситуация в страната, годишно се посещава от стотици хиляди души.

Батамбанг
Батамбанг - вторият по големина град в Камбоджа (274 км северо-западно от столицата), бързо развиващ се търговски и транспортен център. Основната забележителност на града е стария френски колониален квартал, намиращ се на брега на реката. Останалите туристически обекти са разположени извън градската черта – изкуственото езеро Кампинг-Пу, храма Ват-Сомпеу, разположен на върха на красива скала, храмовия комплекс на Ват-Банан ( XI век ), сапфиреното находище в района на Пайлин, огромния някога храмов комплекс Бантей-Чма (XI в.) в Сисифон , "града казино" - Пойпет, както и родина (и мястото на кремацията) на лидера на червените кхмери Пол Пот - град Анлонг-Виенг..

Сиануквил
Сиануквил - най-известният морски курорт в Камбоджа и главното пристанище на страната. Разположен на полуостров, далеч врязан в Сиамски залив, той е съвсем млад (основана в средата на 50-те години на ХХ век).

Икономика на Сиануквил е базирана на търговията, риболова и туризъма. Основните забележителности на града са дългите пясъчни плажове, заобиколени От палмови горички, където можете да намерите много тихи ресторанти с морска кухня
На 18 км източно от Сиануквил се намира Националния парк Реам, известен също като Пре-Сианук - един от най-достъпните национални паркове. Освен посещение на самия парк, от тук можете да направите екскурзия до устието на Прек-Тоек-Сап, в рибарското селище Ко-Кчанг или до островите Ко-Тимеи и Ко-Сес.