Екскурзии във Великобритания

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
Вижте по-голяма картаВеликобритания е обединеното кралство, което има в състава си четири страни: Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Независимо от това, че Великобритания, по сравнение с други, е малка островна държава, но на нейната територия живее един многонационален народ. Това са и англичани, и шотландци и ирландци, и емигранти от Пакистан, Индия и много други. В обединеното кралство се говори на три основни езика: английски, уелски и шотландски.

Климатът на страната е много мек, без значителни годишни температурни амплитуди. Средната годишна температура е 11°. Отдавна се е формирало трайното мнение, че над Англия виси неподвижна мъгла. Всъщност това не е съвсем така. Климатът на страната, макар и влажен, но слънчеви дни в годината има достатъчно. Но слънцето може в един миг да се смени с дъжд и обратно. Така, че излизайки навън, не забравяйте да вземете чадър. Обединеното кралство е държава с богата история и фундаменталните традиции. То е известено със своите родови замъци, университети, английски пъбове и лондонски паркове. Великобритания разполага с развита туристическата индустрия.
В нея работят 2,1 милиона души. През 2001 Великобритания са посетили 22,8 милиона чужденци. Нейният дял в световния туризъм е 3,4%. По този показател тя е на 7-мо място в света. Най-голям брой посетители са от САЩ, Франция, Германия, Република Ирландия, Холандия.

Лондон

Великобритания е родина на модерния туризъм, като форма на провеждане на културни мероприятия през свободното време. Още през 1840 г. проповедникът Кук от английския град Мелбърн е основал първата в света туристическа фирма. След една година фирмата организира за петстотин членове от „Обществото на трезвениците” екскурзия в околностите на Лондон, а през периода 1844-1846 г. - екскурзии по различни части на Англия и Шотландия.
В края на XIX в. туристическите пътувания в страната и чужбина станали масови и излезли извън пределите на Европа.
През периода 1860-1870 година са проведени туристически пътувания в САЩ, а през 1878 година и на Световна изложба в Париж. Изложбата е посетена от 75 хиляди туристи от Великобритания.

Широкото развитие на международния туризъм в Англия има обяснение. На първо място, по-високо по това време, икономическа ниво в сравнение с другите страни и, съответно, по-висок стандарт на живот на населението; второ, бърза урбанизация; трето, въвеждането на всеобщо начално и развитие на средното и висшето образование; на четвърто място, усъвършенствано трудовото законодателство, в резултат на което е постановено за всички служители на годишна платена отпуска и ограничаване на работното време. От голямо значение е и добро развитие, за времето, на железопътния и морския транспорт, както и в близост до континенталната част на Европа.
Във Великобритания има голямо разнообразие от пейзажи, и всеки от тях има планински или хълмисти райони, огромен брой реки и езера. Населението има развита частна собственост, като например над 400 хиляди морски и повече от 100 хиляди речни плавателни съдове за отдих.

Така например, Англия се нарежда на едно от първите места в света по гъстотата на мрежата от автомобилни пътища, и отстъпва само на Германия по гъстота на железопътната мрежа. Над 10% от територията на Англия е заета от национални паркове и така наречените ландшафтни територии, разпръснати във всички крайща на страната.
Най-големите по размери национални паркове са разположени в Шотландия (Northumberland, Нордворкмурс, Ворюдир Далес), в Уелс (Эксмур, Dartmoor) и в Северна Англия (Derwent). Всяка година те се посещават от над 15 милиона души, особено в почивните и празнични дни Освен това във Великобритания се провеждат най - различни фестивали и изложби, които приковават вниманието на голям брой туристи. С голяма известност се слави фестивалът на „коминочистачите” в Рочестър, фестивала «Бийтълс» в Ливърпул, празник на Робин Худ и годишния фестивал в Единбург. Никой турист не остава безразличен след посещението на Бъкингамския дворец, Лондонската кула, Катедралата " Св. Павел „ и, разбира се, известния Биг Бен.


Единбург
е един от най-красивите градове на Великобритания. Тук канят туристите да посетят Edinburgh castle, Националната Шотландска галерия, Двореца Холи Рут. Много интересни неща могат да се намерят и в други големи градове на Англия, като Глазгоу, Йорк, Брайтън, Бирмингам.
За чуждестранните туристи във Великобритания има много забележителни паметници на историята и архитектурата, принадлежащи към различни епохи и паметни исторически места, множество музеи: художествени, исторически, литературни, свързани с живота на великите писатели (Шекспир, Дикенс, Стивънсън, Киплинг, Теккерея, Уолтър Скот, Байрон и др), учени (Нютон, Фарадей, Карл Маркс), държавни и военни дейци (Чърчил, Нелсън и др). Всичко това дава големи възможности за познавателен туризъм.


Великобритания е една от икономически най-развитите страни в света, като в нея се намират най-големите световни финансови и търговски центрове (Лондон, Ливърпул, Глазгоу), известни научни центрове (Лондон, Оксфорд, Кеймбридж, Единбург) – Ето защо тук от
голямо значение за бизнеса е конгресния туризъм. Във Великобритания туристите често пристига за спортни срещи, и разбира се особено за футболни мачове.