Екскурзии и почивки в Италия

ИТАЛИЯВижте по-голяма карта
Италия е морска и планинска страна, разположена в южната част на Европа от Алпите до Средиземно море, заемайки Апенинския полуостров, островите Сицилия, Сардиния и други. На северозапад Италия граничи с Франция, на север - с Швейцария и Австрия, на североизток - със Словения. На изток е Адриатическо море, на запад - Лигурското и Тиренското, на юг – Ионическото и Средиземно морета. В рамките на Италия са малките държави Сан Марино и Ватикана.

Административно Италия е разделена на 20 области, включващи 94 провинции. Областите със съответните административни центрове са: Вале д’Аоста (Аоста), Пиемонт (Торино), Лигурия (Генуа), Ломбардия (Милано), Трентино-Южен Тирол (Тренто), Венето (Венеция), Фриули-Венеция Джулия (Триест), Емилия-Романя (Болоня), Тоскана (Флоренция), Умбрия (Перуджа), Марке (Анкона), Лацио (Рим), Абруцо (Л'Акуила), Молизе (Кампобасо), Кампания (Неапол), Пулия (Бари), Базиликата (Потенца), Калабрия (Катандзаро), Сицилия (Палермо), Сардиния (Каляри) -


Повечето туристи, заминаващи на почивка в Италия не са ограничени само от плажна почивка. Като правило, при посещение на Италия в туристите възниква желание да се запознаят с нейните забележителности, да видят старинните паметници на културата, така и просто да се разходят по улиците на най-красивите градове. Човек, който не за първи път идва в тази невероятна страна, сигурно вече има любими места. А този, който сега планира да посети Италия се изправя пред избор: какво да посети, в кои музеи да отидете и на какво да обърне внимание. С тази информация ще Ви помогнем предварително да планирате маршрута си на пътуването и да изберете забележителностите, които ще бъдат интересни за вас.

Рим
Един от най-популярните градове на Италия, е Рим. Този град е изцяло проникнат от духа на древността и се счита за един от най-красивите градове в света. Римският Пантеон, известният Колизеум, не по-малко известния Фонтан ди Треви, Ватикана и Сикстинската Капела с невероятните по красота фрески на Микеланджело, Пиаца Навона с многото малки кафенета и прекрасения фонтан - всички тези места ще ви помогнат да се запознаете с Рим. Вие ще почувствате и ще се влюбите в този град, след като посетите неговите забележителности.


Венеция
Не по-малко известна и популярна е Венеция. Като пристигнете тук ще видите, че създава впечатление, че като чели градът израства от морето. В действителност Венеция стои на по-малки островчета, разделени от канали. Много красиви мостове свързват бреговете на каналите. Има над четиристотин такива моста и всеки мост е уникален. Особено е известен мостът Риалто, построен през шестнадесети век. На пиацата Сан Марко се намира едноименната катедрала, известна със своите златни мозайки, и Двореца на Дожите, където са живели владетелите на Венеция. И, разбира се, символът на Венеция - гондолиерите.


Милано
Милано е град известен по цял свят със своите модни къщи. Любителите на шопинг туризма тук няма да скучаят. Но, освен това, този град има огромен брой забележителности. Кралският дворец, построен през 1778 г., в близост до които се намира статуята на крал Виторио-Емануеле II. Църквата Сан Готтардо, с изумително красивата тухлена камбанария. И накрая, именно в Милано, се намира прочутият в цял свят оперен театър Ла Скала.

Неапол
Един от най-старите градове в Италия е Неапол. Той е построен още през осми век преди новата ера, но в състава на Италия влиза през втората половина на IX век. Неапол е известен със своите музеи: - Националния Археологически музей, Националния музей на Свети Мартин, Националната галерия Каподимонте, Капелата Сансеверо - това далеч не е пълния списък на музеите, разположени в Неапол. Освен това, в Неапол се намира огромно количество катедрали и църкви, които поразяват със своята архитектура.

Торино
Заслужава внимание и градът в който през 2006 г.се проведе Олимпиадата - Торино. Това е най – „не италианския град” в Италия. Неговата архитектура и планировка силно се различават от традиционните италиански стилове. Една от основните му забележителности се смята Сидонската капела. В нея се намира Туринската плащаница в която увили тялото на Христос след разпъването му на кръст.


Верона
Верона, градът възпят от Шекспир като родното място на Ромео и Жулиета. Можете да се разхождате по тесните улици на този град, да видите къщата на Капулетти и статуята на Жулиета. Освен това, в Верона се намира най-големият открит оперен театър. Верона е столицата на всички влюбени - град разкрасен от времето в охра ще Ви се стори много красив и романтичен.


Флоренция
Да бъдеш в Италия и не видиш Флоренция означава да прекарваш времето си напразно. Флоренция по право се счита за най-красивия град в Италия и се нарежда на едно от първите места по броя на архитектурните паметници и забележителности. Църквите на Флоренция са от епохата на възраждането. Те правят силно впечатление, а в музеите се съхраняват уникални произведения на изкуството, автори на които са Леонардо да Винчи и Микеланджело. Името на града се превежда като «цветущ” и в действителност той е един от най-красивите градове на нашата планета.


Също така можете да посетите италианския курорт Аласио - една от перлите в «огърлица» на италианската Ривиера.

Освен по-горе изброените градове на Италия може да се зарадвате и на малките, съвсем не курортни градове. Всеки от тях има своите особености и всеки може да се влюби в някой от тях с цялата си душа.

Сицилия
Отделни думи заслужава остров Сицилия - родното място на кръстника от известния филм на Копола. В Сицилия има няколко града: - Палермо, Катания, Месина, Сиракуза. Всеки от тях си заслужава да бъде посетен, най-малкото защото всеки град се смята за родното място на паелята. В Палермо ще ви кажат, че истинската паеля можете да опитате само в този град. Въпреки това и в Катания, и в Мессина и в Сиракуз ще Ви кажат същото. Във всеки град на Сицилия ще ви убеждават, че такава паеля не можете никъде другаде да опитате, и това в действителност е така - рецепти на това ястие безкрайно много. По вече за Сициля ще научите само ако я посетите.

Вторият по големина остров в Италия е Сардиния, в който са всички известни нураги.