Екскурзии в Мароко

МАРОКО
Вижте по-голяма картаМароко е вратата към екзотичната магия на ислямския, арабския, африканския свят, светът на пъстри пазари и многобройни минарета, на пустини и планини. Едновременно с това в Мароко  се докосвате и до Западна Европа чрез наследството от  френското господство. Чарът на Мароко е в неговото разнообразие. За любителите на слънцето и морето има стотици километра плажове, а във вътрешността на страната е разположена земята на берберите, където се намира и покритата със сняг планинска верига Атлас. Отвъд Атлас започва пустинята Сахара.  Някога тук се спирали керваните, пътуващи на юг за да търгуват с подправки и слонова кост.

Независимо дали изкачвате високи върхове, припичате се на слънце, наслаждавате се на древните чудеса или се възхищавате на розово-виолетовата зора в пустинята – във всички случаи  вие ще сте опиянени  от Мароко. 
за да усетите екзотичната магия, трябва да поскитате из улиците на големите му градове.
Рабат ,Маракеш, Казабланка, Танжер. Само при споменаването на имената на тези градове усещаме истински приятен, пикантен мирис в ноздрите си. Тълпи от хора, пикантно разгорещените спорове, пространство с непрестанно движение – в минутата, в която стъпите в тази страна, разбирате, че сте пристигнали на уникално по рода си място. Рабат, Маракеш и Фес са познати като имперските градове, всеки от които е бил столица на държавата в даден период от историята й.

Рабат

Настоящата столица на Мароко датира  от 12 в. Това е град на цветя и дървета, на многото монументални порти – сред тях правят впечатление Вратата на посланиците и Вратата на Удаяс Казбах. Градът изобилства с малки кафенета и отлични хотели. Гората Mamora е в непосредствена близост до града, а прекрасните плажове са постоянен притегателен център за туристите. Всяко нещо в Рабат е забележителност – Tour Hassan – грандиозното минаре на недовършена джамия от 12 в.; мавзолеят Mohammed V - един изключителен пример за традиционната Мароканска архитектура; Кралският дворец; Шеллах със своите великолепни планини, очарователни градини и римски руини; Археологическият музей; Националният музей по приложни изкуства, та дори и кафенето Моориш.
Крепостите, които са в околностите на града, а и част от новия град – датират от средата на 12 век. Заслужава да посетите и Сале, градът близнак на Рабат, който се намира от другата страна на реката. Счита се, че е открит през 11 век. 

Maракеш
Открит през 1062 г., град Maракеш е бил някога столица на империята, простираща се от Толедо до Сенегал. Наричан е още “розовият град”, заради цвета на почвата по тези места. Градът е лабиринт от улички, уединени дворци, джамии и пазари. Градините в града все още се напояват от подземни канали, построени през 11 век. Центърът на града оживява след залез слънце. Изпълнен с танцьори, гадателки, музиканти, акробати, актьори и укротители на змии,той е едно въодушевяващ, зашеметяващо преживяване – екзотичен спектакъл, който изцяло властва над сетивата, без да ви дава покой. Кутубия, джамията от 12 век е висока колкото кулите на Нотр Дам в Париж и доминира в пейзажа на Маракеш. Бен Юсуф Медереса, със своите мозайки, мрамор и изящни дърворезби е най-големият храм Махгреб. Той е част от обектите в Маракеш под егидата на UNESCO / за високи архитектурни постижения .
Внимание заслужават и разкошният дворец Бахия; красивите гробници Саадиан, в които се съхраняват тлените останки на управниците от Саадианската династия; музеят Дар Сисед; градините Meнара Акадал, където се намира прочутият пазар на камили.

Фес
Фес е най-древният и внушителен от всички имперски градове. Построен през VІІІ век, в него ще намерите много повече история и мистерия, отколкото във всеки друг град на Мароко. Обединявайки реално два града – Ел Бали и Жадид, Фес е известен с площада и фонтана Нежарине, джамиите – Ел Ръсиф и Андалус, Кралският дворец, университетът Kaрауине, който е по-стар дори от Оксфордския. Музеят Дар Бат също заслужава вашето внимание, а старата част на града – Фес ел Бали – все още остава най-магнетичният и взривяващ атмосферата античен център. Той е издигнат около двете известни джамии Aл и Каравиуин Aл-Aдалус. Това е огромен лабиринт от улички и покрити пазари, където несъсредоточеният човек би се загубил лесно. Великолепни са примерите на Испано-Арабската архитектура....на всеки ъгъл може да видите как се изработват произведения на приложното изкуство. Пазарът (Мeдина) във Фес Eл Бали е най-големият в света и е под опеката на UNESCO. Тук може да се купи всичко,за което се сеща туриста . Изключително е разнообразието от килими, черги и орнаментални произведения от метал. Както навсякъде в Мароко, на пазара договарянето става крайно свободно, искрено и винаги е съпроводено с чаша сладък ментов чай. Фес не случайно е любимец на всички туристи – може би най-очарователният град в Средния Изток или в Северна Африка.

Казабланка

Казабланка се намира в западната част на Мароко и е най-големият град в страната. Разположена е на брега на Атлантическия океан, представлява основен икономически център на арабската държава. Градът е известен с 2 имена - Дар ел-Бейда и Казабланка. Интересни забележителности: площада на Обединените нации; туристическия комплекс Корниш и джамията Хасан II - втората по големина джамия в света след тази в Мека; сградата на съдебната палата; черквата "Сакре Кьор"


Агадир
Агадир е столица на провинцията Агадир и на икономическия регион Сус – Маса – Драа. Градът е разположен на брега на Атлантическия океан, близо до подножието на Атласките планини, на север от мястото, където река Сус се влива в океана. Агадир разполага с важно риболовно и търговско пристанище. Градът е известен със своята морска храна и селско стопанство. Агадир е морски курорт с дълъг пясъчен плаж. Той не е типичен за Мароко град, той е модерен, забързан и динамичен. Това е така благодарение на своите големи сгради, широки пътища, модерни хотели и кафенета в европейски стил. Мекият климат през и хубавите плажове са превърнали Агадир в подходяща дестинация за зимна слънчева почивка.

Ифран
Ифран е ски-курорта на  Мароко. Намира се на 1 665м надморска височина. Разположен е в региона Мекнес-Тафилалет. Ифран е наричан още малката Швейцария. На берберски думата „ifran“ означава пещери. Тук се намира най – добрият университет в Мароко. Той е американски и е построен през 1990г. Ифран е хубаво и интересно място, осеяно с вили и големи улици. Създаден е от французите през 1929 г. и вероятно е един от най-чистите градове в Мароко. Ифран е пълен с живот – осиротял, но бликащ от радост, без реклами, но пълен с предприемачески дух. Градът е мечтата на фотографа – накъдето и да погледнеш ще намериш красиви и уникални обекти, подходящи за снимка. Тук всички - туристи, колоездачи, скални катерачи и скиори се намират в свят на приключения и предизвикателства

Мекнес

Мекнес е столица на региона Мекнес – Тафилатет. Той е един от четирите имперски града. Мекнес е бил столица на Мароко по време на управлението на Мулай Исмаил. Градът се намира на 130 км. от столицата Рабат, и на 60 км. от  Фес. Интерес за туристите е градският портал Баб Мансур – най – големия в Мекнес, и в Мароко. Изработката на портала е изключителна. Строежът му е завършен през средата на XVIII век. Тъй като големият портал е затворен винаги, можете да преминете от другата му страна през малък вход отстрани. Интересен е и мавзолеят на султан Мулай Исмаил – човека, направил Мекнес един от имперските градове. Немюсюлманите могат да разгледат светилището свободно, но нямат право да влизат в гробницата. Мавзолеят е много добре запазен с невероятна мароканска мозайка, стенописи и внушителна архитектура. Хери ес – Суани също е бил притежание на султан Мулай Исмаил. Дори и през лятото там е хладно, тъй като стените са дебели около 4м. На север се намира и водния басейн Агдал – оттам султанът е осигурявал вода за добитъка си. В музея Дар Джамаи имате възможност да видите продукти на мароканските занаятчии – килими, керамика, бижута и изделия от дърво.