Екскурзия в Турция

ТУРЦИЯ
Вижте по-голяма карта
Турция, като курортна дестинация, е безспорният фаворит по популярност сред много свои съседи. Една от причините за това са отличните условия, създадени в турските курорти. По степента на комфорт и ниво на обслужване турските курорти превъзхождат тези, които са традиционни за нашите туристи. Още един важен фактор, правещ почивката в Турция толкова атрактивна, е климатът, който сякаш е създаден специално за туризъм. Плувният сезон трае от май до ноември, като в този период дъждовете почти няма, облачното време е рядкост. Между другото, Турция има излаз на четири морета - Черно, Средиземно, Егейско и на най-малкото море на планетата - Мраморно.

Поради това, че Анадолския полуостров, на чиято територия се намира голяма част от Турция, винаги е бил пресечната точка на световните цивилизации, тук са се натрупали огромно количество древни паметници, които са оставяли народите, населявали този край от дълбока древност. Руините на древни градове, древни храмове и паметници привличат туристите като магнит.
Цялото това богатство често се намира в близост до плажовете, така, че екскурзиите до забележителности от древността са неизменна част от всяка туристическа програма. Освен историческите паметници в Турция има много природни чудеса, най-известното от които, без съмнение е Памуккале.
В туристическо отношение на Турция е млада страна. Масовия туризъм тук започва да се развива едва в началото на 90-те години на ХХ век, когато на брега на моретата на които Турция има излаз, започва мащабно строителство на туристически комплекси. Сега това са известни в целия свят курорти Анталия, Алания, Кемер, Белек, Сиде и други. Въпреки това, че Турция е южна страната, през последните години тук започна активно да развива и ски туризъм, което допринася за това, че голяма част от територията на Турция е заета от планини. Сега любителите на зимната почивка могат да посетят турските ски курорти: Паландокен, Саръкамъш, Улудаг, Даврас и други.

Курортите в Турция


Анталия.
Този град не напразно се смята за един от най-популярните турски курорти. Старият град със своите тесни, подобни на лабиринт улички, полуразрушените джамии и колоритните местни жители – всичко това е задължителна програма за всеки уважаващ себе си турист.
Съвсем близо до Анталия са невероятно красивите водопади Горен Дюден и Долен Дюден. А в тридесет километра от Анталия, на източния склон на водопади Горен Дюден и Долен Дюден, се намира мистериозна пещера Караин, чиято възраст е около сто хиляди години. За децата тук е построен известния Акваленд.

Белек.
Курортът Белек, смятан за респектабилен курорт, е разположен между Анталия и Силе. За това е лесно да се догадеете като погледнете към плажовете, отбелязани със “син флаг”, и към броя на голф-игрищата. Истината е, че повечето игрища са професионални. Белек има и друго достойнство – плажовете за разлика от Анталия са пясъчни. И още нещо важно за любителите на активната почивка – тук те няма да скучаят. Тук има и тенис, и уиндсърф, и парасейлинг, и водни ски, и рафтинг и много други развлечения. Една от основните атракции на курорта Белек се счита Националния парк "Каньон Кепрюлю". Тук е истински птичи рай, родното място на много уникални видове птици, сред които бухала Туто-Алба, който е символ на Белек.

Кемер

е известен със своите барове и овременными дискотеки. Вие не се каните да легнете в десет часа вечерта, Вие изобщо не се каните да спите по време на почивката? - Да, Кемер е за Вас! В Кемер има невероятно красиви маслинови и портокалови горички. А близо до Кемер, има руини от античните градове Олимпоса и Фазелиса, основани през III век преди новата ера и които са служили за убежище на пирати. Курортната зона Кемер, освен самото градче, включва в себе си и селата Белдиби, Гейнюк, Кириш, Чамюва и Текирова. И ето те са идеалните места за тези, които обичат да почиват в относително уединение. Накрая трябва да кажем, уви, тук плажове са само с камъчета.


Сиде.
Названието “Сиде” означава “гранат” и символизира плодородието. Този град - любимо място за отдих на младоженци: има легендата, че тук си организираха тайна среща Клеопатра и Марк Антоний. Центърът на Сиде е пешеходен и на всяка крачка има ресторанти и малки магазини. Комфортни хотели, ресторанти и развлекателни центрове тук граничат с древния амфитеатър, руините на храма на богинята на Фортуна, Некропола, археологическия музей.”.

Алания
Град, който влюбения Марк Антоний подарил на Клеопатра. Символите на Алания са: - Аланието, Червената кула и корабостроителницата Терсане. А дългата почти 7 км градска стена прилича на Великата Китайска стена.

Една от основните забележителности на Алания се счита византийската крепост, където 150 кули грациозно се вписват в архитектурата на двойните и стени. А зад външните стени се намират руините на джамии, кервансарай и капалъ чарши. Друга забележителност на Алания са сталактите в пещерата Дамлаташ. В нея се поддържа постоянна температура от двадесет и два градуса, а влажността на въздуха достига деветдесет и осем процента. Въздухът във вътрешността на пещерата е наситен с карбонат, което създава отлични условия за лечение на астма и ревматизъм. Районът на Алания включва в себе си още няколко по-малки селища (Карабурун, Инджекум, Конакли), всяко от които може да се похвали със своите исторически забележителности и плажове.