Екскурзии в Чехия

ЧЕХИЯВижте по-голяма картаЧехия се намира в сърцето на Европа и граничи с Германия, Полша, Австрия и Словакия. Чешките земи исторически са разделени на три области: Чехия, Моравия и Силезия с регионални центрове съответно: Прага, Бърно и Острава. На територията на Чешката Република се намира в благоприятна климатична зона. През зимата средната температура е около -5°С, а през лятото достига до +20°C. Лятото е меко и топло.

Чехия привлича туристи от всички краища на света с изобилието от исторически паметници, развитата си курортната инфраструктура, мекият си климат и умерените цени. Благоприятното географско местоположение на страната позволява лесен достъп до нея от всяка точка на Европа, а и малките размери дават възможност на туристите да посетят максимален брой забележителности по време на своето пребиваване в тази страна.


Прага.
Най-интересните архитектурни и исторически паметници, разбира се, в столицата на Чехия -Прага. Сред тях най-известни са пражкия замък с постройки от IX век, Стария град, катедралата Свети Вит, чието строителство е започнало през 1344 година, а е завършен през 1929 г., манастира "Свети Иржи”.
Около Прага има няколко средновековни крепости – това са замъците: Arequipa, Конопиште и Кришивоклат. Интересни са и древните мостове, свързващи бреговете на река Вълтава, която минава през Прага. Най-известният и най-старият от тях е Карловия мост, построен през 1357 година. Също Прага е известен със своите красиви паркове и градини, които са шедьоври на градинско изкуство.


Карловия мост
Курортите на Чехия приемат туристи вече няколко века. Още от времето на средновековието цялата европейска аристокрация редовно релаксираше на минералните курорти на Чехия, най-известният от които, без съмнение, е Карлови Вари. Легендата разказва, че през XVI век, чешкият крал Карл IV е открил лечебните свойства на местните горещи извори. Той е построил на това място замък и град, наречен в негова чест. Днес в Чехия има около 30 балнеологични курорта с минерални извори и лечебна кал, които са предназначени за лечение на различни заболявания. Най-известните от тях са Карлови Вари, Мариански Лазне и Франтишкови Лазне, разположени в западна Чехия.

Стария град на Прага е подобно на приказката на Ханс Кристиан Андерсен. Туристите се тълпят на площада пред кметството. Бие часовникът на часовниковата кулата, омайва Ви магията на механичния танц на часовниковите и фигурки. Кули и кулички на църквата на Дева Мария пред Тином седми век си шепнат с облаците. Допълва ансамбъла готическото кметство и бароковия храм на св. Микулаша.


Искате ли да се потопите в зловещата магия от романите на Лео Перуца ?. Тогава идете в Еврейския квартал, където зад каменната стена живее мъдростта на синагогата. Ажурната плетеница от буквите на позеленелите надгробни камъни на гробището разказват легенди, легенди, легенди... За императора Рудолф, за банкира Майзеле, за жена му-красавицата Естер..Гордостa на Чехия - чешката бира.
Специална гордост за Чехия е чешката бира. Сортове бири тук има много. Почти във всеки град правят собствена бира. Въпреки че най-известните са сортовете чешка бира са Старопрамен, Будвайзер и Пилзнер, в Чехия има много други сортове, които си заслужава да опитате. Чехите се гордеят със своите „бирени” традиции, тъй като бира в Чехия започва да се произвежда още през X век. И сега чехите при производството на бира стриктно спазват древните рецепти, като използват само мая, хмел, малц и вода, което гарантира неговата екологична чистота.
Чешка кухня може да изглежда на някой твърде проста, но затова пък порциите са големи и вкусни. Тя се характеризира с изобилие от пържени ястия, както и ястия, приготвени на шиш, най-често от свинско и агнешко месо, както и дивеч и риба. В чешката кухня се използва много картофи, ориз и различни сосове.