Екскурзии в Израел

ИЗРАЕЛ
Вижте по-голяма карта
Израел се намира в юго-западната част на Азия и източното крайбрежие на Средиземно море. На север граничи с Ливан, на североизток със Сирия, на изток с Йордания, на югозапад с Египет. Климатични условия в различните региони се различават: крайбрежието се характеризира с влажно лято и мека зима, в планинските райони (например, Йерусалим и Цфат) - сухо лято и относително студени зими. Малко е да се каже, че Израел е туристическа страна. Това ще разберете след като посетите тази библейска страна. Най посещавани от туристите градове са:


Йерусалим
Йерусалим - светия град за трите основни световни религии. Цар Давид е признат за пророк в юдаизма, християнството и исляма. Традиционната библейска версия говори за това, че цар Давид е бил погребан в Ерусалим на възвишението Сион. Близо до гроба на цар Давид е имало синагога. През IV в. е имало християнска църква на името на Св. Давид, която е била разрушена от персите,
а през 1524 г. на нейно място е построена джамията Ел-Дауд, минарето на която може да се види и днес. Големия каменен саркофаг е покрит с покривало на което са бродирани думи от I Книга на 22-те Царства: «Давид, царят на Израел, е жив и съществува». Легенда разказва, че зад гробницата на цар Давид са били укрити съкровищата на Първия храм. Много завоеватели на Ерусалим (перси, кръстоносци, мамлюки) са разрушавали гроба цар Давид в търсене на съкровищата.

Акко
Древният град-пристанище се споменава още в папирусите, датиращи от около 19-ти век пр.н.е. В 333 г.пр. н.е. е завладян от Александър Македонски и преименуван впоследствие, в чест на владетеля на Египет Птолемей II, в Птолемиад. Под това заглавие Акко се споменава в Библията в посланията на апостол Павел. През 7 век с идването на арабите си върнало името Акко, а през 1104 г. е завладян от кръстоносците и отново е преименуван - в Сен-Жан-д Акре. Когато кръстоносците загубили Ерусалим, градът се превръща в столица, защитена от дебели зидове. Хоспиталиери, тамплиери, тевтонци, търговци от Генуа, Венеция и Пиза, които живеели в града-крепост, непрекъснато спорели за сфери на влияние, и през 1291 година, разкъсан от междуособици, градът пада под натиска на мамлюките. При мюсюлманските правители през 18-ти век Дар-ал-Омере и Ахмеде-ал-Джазаре, Акко отново се издига от руините, превръща се във важно пристанище с отново са построени толкова силни стени, че дори Наполеон не успял да ги превземе през 1799 г. и безславно напуснал Акко. Тук туристите обезателно посещават тунела на тамплиерите. Тунелът е стратегически подземен преход, съединяващ замъка с пристанището на Акко . Общата дължина на тунела е 350 метра. Тунелът е бил открит съвсем случайно през 1994 г.


Витлеем
Витлеем е град в Палестина, южно от Ерусалим. Според Библията Витлеем е и място на раждането на Исус Христа. В древността градът е отправна точка за пътешествениците. Оттук те започвали своя път в Египет. Названието Витлеем се обяснява по различен начин. Църковнославянското и древноеврейското Beit Lehem означава «Къща на Хляба» или в превод от съвременния арабски «Къща на Месото”.


Гетсиманската градина
Гетсиманската градина. На западния склон на Маслиновата (Елеонската) гора се простира Гетсиманската градина. До наши дни е запазена само част от градината от библейски времена. На мястото, където, според легендата, Юда е предал Христос, още през V век е била построена базилика. През периода 1919-1924 г. е построена съвременна църква на Всички нации. Вътре в църквата има 12 купола и гербове на 12-те страни, пожертвали пари в изграждането и. По стените с мозайки са направени картини, отразяващи « Гетсиманската молитва», «Преданието на Спасителя» и «Вземането на Христос под стража». На пода пред олтара е изобразен венец от тръни, опасващ скалата на която се е молил Исус. Сини витражи създават вътре в църквата полумрак, което символизира последната земната нощ на Исус.


Голанско възвишение
Голанското възвишение е базалтово плато, намиращо се в североизточната част на Израел.. През Х-ти век пр.н.е. областта Голан е била част от шестия окръг на царството на Соломон, а през епохата на Втория храм тук се заселват и евреи, завърнали се от Вавилонския плен. За това свидетелстват многобройните останки от синагогите от времената на Mishnah и Талмуд. На Голан са намерени 32 древни еврейски селища и 29 синагоги. Разкопани са градовете Gamla и Кацрин, унищожени от римляните по време на Иудейската война през периода 63 - 70 година. Има сведения, че евреите са живели в Голанските възвишения до VII век, докато арабите не са ги принудили да напуснат тези места..

Хълма на Блажените,
Хълма на Блажените, - Хълм, извисяващ се на 125 метра над юго-западния бряг на Галилейското море, където Исус е произнесъл една от най-известните си проповеди . Всяка част от проповедта започва с думите Блажен - оттук и името на хълма - -хълм на Блаженствата. Тук Исус е избрал 12-те апостола. Мястото е почитано от християните още от византийски времена. Още тогава тук на хълма е имало църквата. Съвременният храм е бил построен през 1937 г. на върха на хълма по проект на италианския архитект Берлучи.

Тайната вечеря
Тайната вечеря - На втория етаж, над гроба на цар Давид, се намира залата на Тайната вечеря. Традицията казва, че Исус произхожда от Давидовия род и е много символично, че последното място на земното пребиваване на Исус била тази зала в която се осъществява пасхалната вечеря на Исус с 12 апостоли. Съвременната зала „Тайната вечеря” е изградена в периода на Йерусалимското царство на кръстоносците (1099 - 1299).

Кейсария
Цар Ирод управлявал провинция Юдея от 40 година на старата ера до 4 година от Рождението на Христа. През този период империята се сменя с Римската република, а Ирод става император на Юдея с помощта на римските копия. Своята роля изпълнява качествено - държи в ред поверените му земи и изгражда забележителни строителни паметници. Ако се доверим на написаното за него, той е бил садист и параноик: забива до смърт своята жена , ликвидира своите синове и цяла тълпа родственици, бивши приятели.
При своето управление Ирод изгражда 4 крупни града- крепости. Пристанището Кейсария на Средиземно море, два двореца крепости: Масада и Иридион, а също така пристъпва към възстановяването и разширяването на Втория Храм в прослава на Бог в Йерусалим.
През 2007 година в Иридион е открита царска гробница и тази находка става важно археологическо откритие на нашето време. Иридион се намира на края на Юдейската пустиня, на юг от Йерусалим и изток от Витлеем. Монументалният комплекс е разделен на две: крепост на върха и дворец за удоволствия в подножието. В този дворец и бяха открити цяла верига от градински тераси. Арабите наричат това място «барадас» /парадайз/. Тук е погребан Ирод, а след неговата смърт крепостта на два пъти е завземана от еврейските въстаници, служила за твърдина в борбата с римляните през 70-72 и 130- 132 година от новата ера.

Кинеретско езеро

Галилейското езеро, наричано и Галилейско море, Тивериадско езеро (море), Генисаретско езеро (море), Хинеретско море (Хинарот), Кинеретско езеро (Ям Кинерет, Кинерет) е най-голямото сладководно езеро на Израел. Обиколката му е 53 км, дълго е 21 км, а широко 13 км. Общата площ на езерото е 166 км², с максимална дълбочина 43 м. Разположено е на 209 м под морското ниво, което го прави най-ниско разположеното сладководно езеро на Земята и второто най-ниско разположено езеро в света след Мъртво море, което е солено езеро. На западния му бряг се намира град Тиберия.

Пътят на болката
Via Dolorosa, в буквален превод от латински „Пътят на болката“ е улица в стария Йерусалим, по която се смята, че е минал с кръста си Исус Христос към мястото на разпятието — Голгота.
По Via Dolorosa са девет от четиринадесетте спирки по Кръстния път на Христос. Последните 5 спирки са на територията на храма на Божи Гроб. Кръстоносният път започва от т.нар. Лъвска порта на Йерусалим, в близост до мястото, където се е намирала крепостта Антония, и води към западната част на Стария Йерусалим и Храма на Божи Гроб. Описанието на този маршрут на Кръстния път е направено за първи път в края на XIII век от доминиканския мисионер Риколдо да Монтекроче и е установен през XIV век от францискански монаси.