Почивки на Сейшели

РЕПУБЛИКА СЕЙШЕЛСКИ ОСТРОВИВижте по-голяма карта
Република Сейшелски острови е островна държава в Индийския океан, състоящата се от 158 острова. Австронезийските мореплаватели и арабските търговци вероятно са били първите посетители на островите. Първите, които официално ги документират, са португалците през 1502 г. начело с адмирал Васко да Гама, който минава през Амирантската група острови, и ги кръщава на себе си (острови на Адмирала). Първото документирано слизане на суша на тях, и първите писмени свидетелства са направени от екипажа на английския кораб „Асенсион“ през 1609 г. След това близо 150 години островите остават не заселени. През 1742 г. французите правят изследвания на островите. Използвани са за транзитна точка на търговията между Азия и Африка, понякога дори и от пирати, до поемането на островите от Франция през 1756 г., под командването на капитан Никола Морфе. Наречени са на името на Жан Моро дьо Сейшел, финансов министър при управлението на Луи XV.
Британците оспорват френския контрол върху Сейшелите между 1794 и 1811 г. Жан Батист Куйо де Кинсе, френски администратор на островите през годините на войната с Великобритания, отказва да воюва с пристигналите британски бойни кораби, и спазарява капитулацията им срещу позиция на неутралитет за заселниците им.
След превземането на Мавриций през 1812 г. Великобритания поема пълния контрол върху островите. Това е официализирано през 1814 г. с Парижкия договор. Сейшелите стават британска колония, отделна от Мавриций, през 1903 г. През 1976 г. придобиват независимост, като република-член на Британската общност.
По конституция, островите се делят на групи: Гранитни острови, известни са още като „вътрешни острови; Северни коралови острови - на север от гранитните острови; Южни коралови острови - на юг от гранитните острови; Амиранти - група от 29 коралови острова, разположена на запад от гранитните острови; Бижутие; Острови Фаркухар - група от 13 коралови острова, разположена на юг-югозапад от Амирантите: атол Фаркухар; атол Провиденс - състои се от два острова - Провиденс и Банкс Провиденс, и Сен Пиер.
Днес Сейшелски острови са една от най-желаните туристически дистинации, като главните забележителности са: Националния морски парк на остров Махе, резервата на остров Праслен, включително и единствената на планетата горичка от морски кокос, «селището на занаятите», часовниковата кула и 30 см. мини-паметник на английската кралица Виктория в столицата град Виктория .

Остров Махе

емият остров на архипелага, на който се намира столицата на Сейшелската република - град Виктория, която е най-малката столица в света. Островът е с планински релеф (най-високата точка е 900 метра над морското равнище) и е потънал в разкошна зеленина.
На остров Махе има 70 плажа, като най-популярен е плаж Бо Валон на северния бряг на острова. В близост до остров Махе се намира група от 4 малки острови, обявени през 1973 г. за
Национален морски парк. Сега във водите на резервата обитават повече от 150 вида риби, срещат се уникални корали и миди. Риболов, събиране на миди и корали в тези места е забранено. Тук се организират интересни екскурзии.

Остров Праслин
Разположен е на 40 км от остров Махе (15 мин. със самолет или 2,5 часа с моторна лодка).


Той е по-малко планински от остров Махе, но не по-малко живописен. Островът е заобиколен от коралов риф, защитаващ крайбрежните води от опасни морски животни.
На територията на острова е разположен националния парк "Долината де Май", където е запазена една от вековните гори, наброяваща около 7000 уникални кокосови палми с известни в целия свят двойни орехи (Coco de Mer). Този резерват е дом на уникални черни папагали. За най-красивия плаж на острова се смята Anse Volbert на източното крайбрежие.
Плажът Grand Anse на западния бряг не му отстъпва по красота, но понякога течението носи водорасли и в периоди на отлив около коралите е много плитко и неудобно за плаване.

North island - остров-природен резерват
Остров North Island се намира на 32 км югозападно от главния остров на Сейшелския архипелаг - Махе.
Това е съвременен "Ноев Ковчег" на сейшелските острови, уникален проект за възстановяване на екологичното равновесие и съхраняване на ендемичните видове животни, птици и растения, включително, намиращите се на ръба на изчезване гигантски морски костенурки.

Това е единственият по рода си на острова-природен резерват, с малък, но поразяващ с лукса и комфорта си хотел-бутик за претенциозни туристи - North Island Resort. Работата по реализацията на проекта North Island започнала през 1997 г., а хотела на острова официално е открит през май 2003 г. Той е заобиколен от възстановени в своята неподправена форма гори, в дълбочината на които се крият кристално чисти езера, скалисти планини, езера обрасли с лилии.
Посещението на North Island - това е рядка възможност да се съчетаят превъзходна почивка в хармония с околната природа и наблюдение за живота на редки представители на дивата природа на архипелага: гигантски морски костенурки, редки видове птици.

Остров La Digue
20-минутен полет с хеликоптер и пред Вас е остров La Digue, поразяващ туристите с красота на плажове си. Точно на плажа на остров La Digue се е снемала рекламата на шоколад Баунти.

Животът тук се движи спокойно, почти също като местно традиционно средство за придвижване - малки колички. Коли на острова почти няма, както с голяма популярност се ползват велосипеди, които могат да се вземат тук под наем. Островът изобилства с гранитни обли гладки камъни, чиято форма в продължение на векове се е създавала от ветровете и морето.
Също както и другите острови, La Digue има прекрасни възможности за плуване и подводни спортове. На някои плажове пясъкът е с розов оттенък. По-специално по плажовете Grande Anse, Petit Anse и Anse Cocos, но да не забравяме, че тук има леко течение.
За щастие, на това малко парче земя човек така и не е покорил природата, благодарение на което Сейшелските острови представляват истински музей на дивата природа.Гигантски слонови костенурки, уникални морски кокосови палми, хлебни дървета - всичко това може да се види само на Сейшелските острови.