Екскурзии в Испания

ИСПАНИЯ
Вижте по-голяма карта
Испания се намира в югоизточната част на Европа и заема 90 % от Пиринейския полуостров. Испания граничи с Андора, Португалия и Франция. Бреговата линия се простира на 4964 км: Бискайския залив, Средиземно море, Атлантическия океан. Най-високата точка на Испания е смятана Pico de Teide на остров Тенерифе на Канарските острови (3718 м). Испания е най-високопланинска страна в
Европа след Швейцария. Природата в Испания е много различна, като се започне ot пустинната Алмерия и завърши със зеленеещите полета на север и белите пясъчни плажове по брега на средиземно море.

Климатът в Испания e различен в различните региони. В централната част през зимата е много студено, а по крайбрежието зимата е доста мека.Температурата на водата варира от 20оС в бреговете на Коста Брава, Коста Бланка и Коста дел Сол и до 25 оС на Балеарските острови, Майорка, Ибиса и Менорке. Испания е разделена на 19 автономни окръга, 15 от тях се намират на континента:
Андалусия, Арагон, Астурия, Страната на Баските, Кантабрия, Кастилия - ла Манча, Кастилия и Леон, Каталония, Екстремадура, Галисия, Риоха, Мадрид, Мурсия, Навара и Валенсия. Останалата част на островите: Балеарските и Канарските острови, два автономни града, на границата с Мароко (Ceuta and Melilla). Всяка автономна област има своя собствена столица, вътре във всяка област може да има няколко провинции.
Испания - това е многоезична държава, затова не е чудно, че тук се говорят различни езици. Испанският е официален език, който се говори на територията на Испания, но освен него има още три официални езика, които се говорят в определени области. Каталонски език (Каталония, Балеарските острови), галисийски (Галисия) и баски (Страната на Баските и Навара).

Испания е туристическа страна. Всеки турист си заслужава да посети:

Мадрид
Започнете вашето пътуване от площад Майор (Plaza Mayor), насладете се на неговата невероятна архитектура, оценете изтънчените terrazas (както тук наричат баровете и кафенета) . По-нататък по улица "Майор " (Calle Mayor) можете да се спуснете до прекрасния площад Вила (Plaza de la Villa) и до Кралския дворец (Palacio Real). Най-добре е да си почините на това прекрасно място Plaza de Oriente. След това може малко да се върнете обратно до площад Plaza de la Puerta del Sol и след това да продължите до площад Санта Ана (Plaza de Santa Ana). Ако ви остава време, и имате желание, обезателно посетете Музея Прадо (Museo del Prado), една от най-добрите в света на художествени галерии. След това можете да си почините в парка Буен-Ретиро (Parque del Buen Retiro) и вече след това, ако сте млад и имате сили, да отитите в кварталите Маласана или " Чуека", известни със своите отлични ресторанти с жива джаз музика. Не можете да напуснете Мадрид без да сте посетили Кралския дворец (Palacio Real). Туристите започват с Центъра за съвременно изкуство (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía), след това продължават с разглеждане на забележителностите на града, като: посещение на музея Тисен-Борнемиса (Museo Thyssen-Bornemisza), параклиса "Сан Антонио де ла Флорида (Ermita de San Antonio de la Florida). Има още десетки площади, музеи, сгради и др. забележителности, които туристите разглеждат..

Барселона
Барселона - туристическата перла на Испания и вторият по големина град на Пиринейската държавата. Барселона се намира в североизточната част на страната, на 120 км от испано-френската граница и е столица на автономната област Каталония. Градът е важен промишлен и търговски център не само в Испания, но и в цяла Европа. Подобно на много крайбрежни градове, Барселона се намира едновременно на няколко хълма, имената на които са станали впоследствие имената на градските квартали: Кармел (Carmel, 267 м.), Монтеролс (Monterols, 121 м.), Путхет (Putxet, 181 м.), Ровира (Rovira, 261 м.) и Пейра (Peira, 133 м.). С особена известност и любов сред туристите се ползва хълма Монжуик, разположен в югозападната част на Барселона. Тук се намират много забележителности: – градска крепост от XVII-XVIII век, както и някои олимпийски съоръжения.

Историята на основаването на града започва от дълбока древност. Смята се, че Барселона е основана през III век преди новата ера от картагенски пълководец, баща на легендарния Ханибал. Барселона - това е истинска съкровищница на световната култура. Неговите архитектурни шедьоври и многобройни уникални музеи всяка година привличат стотици хиляди туристи. За многовековната си история Барселона успяла да се превърне от малко селце в най-големия град на Средиземно море и един от най-важните културни центрове на планетата, което, естествено, не можеше да не повлияе на външния вид на града. .
Тук са творили много дейци на изкуството като, на първо място, това е каталонския гений на архитектурата, чието име отдавна се превърна в нещо като синоним на Барселона. Гауди е оставил след себе си известните сгради и дворци, като: каса Калвет, Мила и каса Батло, двореца Гюел, красивия парк Гюел с къщата-музей на Гауди, първата и най-важна работа на Гауди - домът Висенс и, разбира се, храма Саграда Фамилия, чието строителство продължава и до днес. Без знаковата улица Рамбла и храма Саграда Фамилия, Барселона няма да е Барселона. Така, че първо туристите посещават тях. А като преминете през улица Vía Laietana, ще попаднете в Двореца на Каталунската Музика, а след това и в прекрасната църква Санта Мария дел Мар. Готическият Квартал е пълен с магазинчета за сувенири, ресторанти и кафенета така, че преди да напуснете Барселона, можете да се насладите на местните ястия.

Палма де майорка,
Палма де майорка - най-големият остров на Балеарския архипелаг, разположен в Средиземно море. Модерните и комфортни хотели са съсредоточени главно по крайбрежието, известно със своите прекрасни плажове и кристално чисти и бистри води. Независимо от това, че Майорка можете да се обиколи за няколко часа с кола, това е остров на контрастите във всичко: природа, пейзаж, архитектура. От всички острови Майорка е най-развитият по отношение на туристическите си възможности. Неговите пейзажи са доста разнообразни. В планината Сера де Трамунтана може да се насладите на типичен планински пейзаж. В северната част на Малиорки, където на 100 км се простира планински хребет, освен планински пейзажи има и прекрасни плажове. Вътрешна, предимно селскостопанска част на Малиорка, има малко общо с типичния туристически образ, тъй като тук идват по-малко туристи. В тази част на острова в по-голяма степен се е запазила традицията. . В южната част на Малиорка е по-горещо и сухо, поради което тук се намират и най-красивите плажове на острова. Още една важна туристическа зона на остров Майорка се намира на североизток, където са големите заливи: Алкудия и Пулиенса. Пристанището на Пулиенса се слави с това, че тук пристигат богати туристи от цял свят. Заливът Сан Висенс и полуостров Форментор влизат в броя на местата, задължителни за посещение. Друг значителен туристически център на североизточния бряг е Алкудия, където специално внимание на туристите привличат градските стени, древно-римският град Поленция и добре запазения амфитеатър. В тази зона се намира природния парк Албуфера, един от петте съществуващи на Балеарските острови. На Майорка има богат избор от разнообразни развлечения и интересни екскурзионни програми .

Малага
Мáлага е град с дългогодишна история. Той е съществувал като търговска колония на финикийците, влизал е в една от римските провинции, а след това и в Гранадското емирство. През XIX век Мáлага придобива особена известност благодарение на едно от най-вкусните вина –Андалуска сладка малÁге.

Туристите най-често идват в Мáлага с цел след това да се отправят в един от многото известни курорти: Торемолинос, Белальмадена, Михас, Естепона, Марбела. Пристигайки в Малага, те посещават Катедралата на Малага, строителството на която започва през 1528 г., Сградата представлява странна смесица от архитектурни стилове. Една кула, поради липса на средства, остава недостроена и катедралата получила прозвището Ла Манкита («Едноръката»).

Крепостта Алкасаба (Alcazaba) - паметник, отнасящ се до епоха, когато Малага е главно пристанище на Гранадското емирството. Алкасаба е построена през VIII - XI век, на мястото на бившата римска крепост, като служи едновременно и за крепост, и за царска резиденция. Съоръжението се състои от набор от концентрични стени, зад които се крият прекрасни градини. Около входа и е частично разкопания римският театър, а финикийски, римски и мавритански находки , намерени в замъка, са изложени в Археологическия музей. Градът е известен още и с това, че тук са родени художникът Пабло Пикасо и чаровния холивудски актьор Антонио Бандерас. В Дома на Пикасо (Casa Natal de Picasso), където той е роден през 1881 г. и е прекарал детството си, от 1989 г. се тук се намира „Фонда на Пикасо”. Входът е свободен. Къщата се намира на площад La Merced (La Merced).