Екскурзии и почивки в Мексико

МЕКСИКО
Вижте по-голяма карта
Мексико (официално име: Estados Unidos Mexicanos, или Съединени мексикански щати) е държава в Северна Америка, която граничи на север със САЩ, на югоизток с Гватемала и Белиз, на запад с Тихия океан и на изток с Мексиканския залив и Карибско море. Мексико е най-северната, и трета по големина държава в Латинска Америка. Мексико съчетава в себе си огромно културно - историческо богатство с красотата на природата. Всеки турист ще намери тук нещо ново за себе си и ще му се отворят нови върхове на мирогледа за културата и традиции на тази страна .

Мексико със своите забележителности предлага най разнообразни екскурзии и развлечения. Повечето туристи за пръв път откриват тази страна с нейните исторически места и забележителности.

Теотиуакан
(«Място, където се раждат богове») - все още не е ясно, когато тук започнали да се заселват първите хора, и защо градът е изоставен..
Пирамидите на Теотиуакан са само на около 40 километра североизточно от столицата град Мексико Сити. Храмът на Кетцалкоатъл и 5 километровия път на мъртвите, пирамидите на Слънцето и Луната, дворецът на Кетцал-Папалотла и двореца Ягуари, двореца на Пеперудите Кецал, площада Пласа де ла Луна и жилищния комплекс Тепантитла с прочутите стенописи на Парадайз-Тлалок - това са само малка част от местните «съкровища на историята», събрани от огромни каменни блокове и са строго подчинени на някакъв невидима система.

Taxco
е живописен планински град, който е под егидата на Юнеско като Световен паметник на културата, запазил планировката и застрояването с калдъръмени улички и типичните къщи, характерни за колониалния период. Тук си заслужава да посетите площад Сокало, църквата " Санта Приска, Каса Борда, музей «Дон Гилермо» и много занаятчийски работилници. Taxco също така е известен със своите красиви изделия от сребро.


В Чолула който се намира в Юго-източната част на Мексико са руините на огромна пирамида- заобиколена и покрита с богато украсени гигантски каменни блокове.

Пуебла

се намира на около 100км североизточно от Мексико сити в подножието на вулкана Попокатепетъл .. Тук са запазени важни религиозни сгради като катедрала от 16-17 век, прекрасни старинни сгради, подобни на двореца на архиепископа.

Оаксака е разположен в юго-източната част на Мексико и е столица на едноименния щат.
Градът е основан през 1532г. от испанските преселници, дошли след Ернан Кортес. Особеното очарование на Оаксака е съединяването на индианските традиции и колониалния блясък. Градът е известен още и с това, че е център на производството на специален вид текила «Мескаля», която можете да опитате във всяко заведение. Оаксака е разположен в непосредствена близост до археологическия център Monte Alban - един от най-впечатляващите в този район.

Moнте Албан
ритуален център на три цивилизации. Обитаван в продължение на повече от 1,5 хиляди години със сменящи се помежду си народи - олимеки, сапотеки и миштеки. Комплексът Monte Alban е характерен със своите тераси, диги, канали, пирамиди и изкуствени хълмове. Той е бил буквално отрязан от планината за да се превърне в шедьовър на сакралната топография.

Полуостров Юкатан е люлката на цивилизацията на маите и център на огромно количество археологически паметници.

Ушмал
е още един важен церемониален център на маите в Юкатан. Тукашните паметници са безкрайно много: Великата пирамида, пирамидата на вълшебника(«Дом на джуджето») с височина от 38 м, добре запазена сграда на двореца на владетеля, Къщата на костенурките , Пирамидата на старата вещица и др.

Паленке
историческа загадка на страната. Този прочут град на маите е разположен в планинската джунгла и е заобиколен от тропическа растителност. От основните сгради на територията на археологическа зона най-голям интерес представляват: Храма на Кръста, Храма на Широколистния Кръст, Двореца на обсерваторията, Храм на Слънцето и, разбира се, Главната пирамида - Паленке, Храмът на Надписите - където се намира гробницата на крал Пакаля..

Мерида
столица на щата Юкатан. Градът е основан през 1542г. върху руините на един от градове на маите. Мерида се слави като един от най-добрите традиционни пазари в Мексико. Именно тук можете да закупите отлично качество хамак за всеки вкус (за двама, за един, цветни и просто бели

Чиченица
е един от най-големите центрове на маите на полуостров Юкатан.
Малките градове на Мексико носят характерните черти на испанския колониален стил - правоъгълна мрежа от улици около център с богато украсени кметство, катедрала и павилион за неделния оркестър както и други правителствени сгради. Еднаквите жилищни квартали се състоят от предимно 1 и 2-етажни сгради испански тип, с вътрешен двор (патио), заобиколен от галерия. В зависимост от епохата на изграждане на сградите, те имат крепостен облик, независимо от изобилието на декоративни портали и прозорци с богата украса, в която се смесват мотиви на готика, платереско, по-късно барок, класицизъм и съчетани с индиански мотиви. Тук се формира и една от ранните школи на функционализма. Характерна черта на съвременната мексиканска архитектура е майсторска планировка, използване на различни нива на релефа, съчетание на изкуствени и естествени материали и най-вече широко използване на синтеза на архитектура и монументално-декоративно изкуство (стенописите на Ривера, Сикейрос и Ороско).

В Мексико има световно известни курорти, които посещават почиващи от цял свят.
Курортни центрове на тихоокеанското крайбрежие са Акапулко, Пуерто Ваярта, Кабо Сан Лукас, Масатлан, Сихуатенехо, Пуерто Ескондидо и други.
На Карибско море най известни са курортите Канкун, Косумел, Плая дел Кармен, Островът на Жените (Исла Мухерес) и др.

Панорама на Акапулко
Името на курорта Акапулко придобива световна известност като любимо място на американските кинозвезди през 1940те, с нощния си живот и удобни плажове. В северната част на Акапулко се намира Ла Кебрада - високата 35 м скала, известна със скоковете от върха в океана дълбок в основата на скалата от 2 до 6 метра.

Плая Ла Ропа в Сихуатенехо
По-на север от Акапулко са курортите Икстапа и Сихуатенехо с 340 слънчеви дни в годината. Икстапа е свръхмодерен, луксозен курорт. Сихуатанехо съчетава удобствата със запазения облик на малко рибарско селище.
Мансанийо в щата Колима е много стар мексикански град, основан в началото на испанската колонизация. До 1950те е бил глухо рибарско градче, но днес е посещавано от много туристи благодарение на развитата туристическа дейност.Пуерто Лас Адас.
На север от Мансанийо е малкият курорт Пуерто Лас Адас (на испански Puerto Las Hadas, Пристанище Феите) се характеризира с максимално използване на особеностите на терена и с използване на естествени материали -скали и цели дървета, включени в архитектурния ансамбъл. Сградите са бели и напомнят мавритански стил.


Пуерто Ваярта комбинира супер лукс със селска атмосфера на фона на планината Сиера Мадре покрай залива Бахия де Бандерас. Най-добрият сезон тук е от декември до април.
Още по-на север, на входа на Калифорнийския залив, се намира първият тихоокеански курортен град на Мексико - Масатлан. Това е сравнително нов град, името му идва от ацтекското Масатл (елен) и означава място на елените. Известен е с бирената си фабрика "Пасифико", трите острова в залива срещу града и най-високия фар на тихоокеанското крайбрежие - издигнат върху естествен хълм (Ел Фаро).
От другата страна на залива е курортът Кабо Сан Лукас - любимо място с игрищата си за голф и спортен риболов.