Екскурзии в Уругвай

УРУГВАЙ
Вижте по-голяма карта
В миналото, още преди колонизацията на Уругвай от Испания през XVI век на сегашната територия на страната живеел индианския народ чарруа. Но въпреки сериозната съпротива, древните племена са били почти напълно унищожени от испанските завоеватели. След обявяването на независимостта през 1828 г., Уругвай е потопен в продължителна гражданска война, а след това, заедно с Аржентина и Бразилия, е участвал във военния конфликт с Парагвай. Въпреки това, следващите години донесли на страната икономически просперитет на базата на износа на зърно, вълна и месо. През първата половина на ХХ век се отбелязва за уругвайската историята сериозен икономически спад: военен преврат и социалното напрежение значително намаляват темповете на развитие на страната.

След предаване на властта през 1984 г., ситуацията започна постепенно да се стабилизира. Така, днес Уругвай е една от най-развитите страни в латиноамериканския регион. Основните сфери, формиращи държавния бюджет са: селското стопанство, нефтена, машиностроителната и хранително-вкусовата промишленост.


Уругвай попада в зоната на субтропичния климат, който се променя до континентален в централните райони на страната. Средната температура през януари, най-топъл месец в годината е около 23-25 градуса топлина. През зимните същите месеци (юни-август) термометъра пада до 11-13 градуса.

Монтевидео

Всички туристи, които пристигат в Уругвай, първо се срещат с град Монтевидео. Монтевидео е столица на Уругвай. Той представлява комбинация от модерна и колониални епохи, изразени в областта на архитектурата, културата и историческото наследство. На първо място, се препоръчва посещение на следните забележителности на този град: Паласио-Салво - най-високата сграда в Южна Америка, мавзолея на де-Артиго на площад " Независимост", музея на националната история, както и църквата Иглесия-Матриз и Кабилдо.


Монтевидео - столицата на Уругвай, разположена на левия бряг на залива Ла Плата на Атлантическия океан. Първи в района на Монтевидео са се разположили португалците, който са построили през 1720 г. крепост. Скоро тази крепост са завладели испанците, който заложили основите на град Монтевидео през 1726 г. От 1816 до 1828 г. градът е влизал в състава на Бразилия. В резултат на победоносното завършване на войната за независимост на испанките колонии през 1828 г. той се превръща в столица на новосъздадената държавата Уругвай.
Монтевидео - един от най-модерните градове на Южна Америка. Градът се състои от три части: Стар град, Нов град и жилищно-плажни зони.
  • Старият град Монтевидео е запазил шахматната си планировка и архитектурни паметници от колониалния период, сред които катедралата, построена в началото на XIX век и сградата на общината.
  • Новият град - бизнес и административен център на столицата, с широки и прави улици, застроени с красиви високи сгради с модерна архитектура. В града има много паркове, булеварди, площади, прочути с разнообразието на цветята, дървесните и храстови видове. Цветни лехи най-стария и красив парк Прадо наброяват повече от 800 разновидности на рози.

Сред музеите на столицата на най-голяма известност се радва Националния исторически музей, основан през 1900 г., в който се експонират материали, отнасящи се до преди колумбовата и колониалните епохи, периода на войната за независимост. Музеят на изящните изкуства съдържа колекция от картини, гравюри, графични произведения, скулптури, керамични изделия.
  • Жилищно-плажни зони Монтевидео са разположени в северо-източната част на града и луксозните предградия - Поситос, Мальвин, Каррасио
    . Монтевидео е известен като най-големият морски курорт. Неговите плажове и игрални зали ежегодно се посещава от туристи от много страни на Европа и в Западното полукълбо.