Екскурзии в Индия и Непал

Екскурзия в Непал: Запознанство с Непал - Катманду – Нагаркот - Покхара - Читван – Катманду
цена от:
988 $
9 дни / 8 нощувки
транспорт: Самолет хранене: BB
Принтирай
Запознанство с Непал

Маршрут-Катманду – Нагаркот - Покхара - Читван – Катманду

9 дни/ 8 нощувки

Непал
е удивителна страна, разположена на склоновете на най- високата в света планинска верига – Хималаите. На нейната малка територия са представени почти всички климатични пояси: от тропически джунгли до сурови полярни пустини. Това е страната с най-висока надморска височина в света: почти половината от нейната територия се намира на височина над 3000 м, а най-низката точка е само на 70 м от морското равнище. Затова пътуването до Непал е свързано със специална подготовка на организма за натоварването на което ще бъде подложен във високопланинската среда.

Групови турове, обслужване на руски език, дати на пристигане в Катманду:

2019г. 1, 15 и 29 юни; 13 и 27 юли; 10 и 24 август; 2 и 21 септември.

ПРОГРАМА

1 ден
Пристигане в Катманду, столицата на Непал. Посрещане на летището, трансфер до хотела. Настаняване и почивка в хотела.

2 ден
Закуска в хотела. Разглеждане започва с посещение на старият централен площад Дърбар с пагодите и старият кралски дворцово-храмов комплекс Хануман Дхока (ХV-XVIII в). - храма на живата богиня Нараян Мандир, Майя Деви, дървен храм Кастмандал. Разглеждане на храмовият комплекс Пашупатинатх - свещено място за всички индуисти, където се събират садху – странстващите почитатели на Шива, намира се на брега на свещената река Багмати. На туристите е позволено само да се приближат до вратите на храма или да наблюдават от противоположния бряг на реката обреда на кремация. Разглеждане на Боудданатха, една от най-големите и най-стари будистки ступи в света с изображение на очите на Буда . Обяд в ресторанта на Катманду. След обяд продължаваме с посещение на ступа Сваямбунатх - един от символите на Непал, будистки храм на 2500г., по-стар от самият град, основан през 723г. В превод Сваямбунатх означава цвят на лотоса, възникнал от небитието. Ще научите легендата, свързана с възникването на храма и изграждането на ступата. Тя е заобиколена от храмове, пред нея има огромен позлатен Ваджра – символ на бързото просветление. Върхът й е украсен със всевиждащите очи на Буда, а въпросителната като нос е всъщност непалското число едно (ек), символ на единството. Основата й е оформена като барабан, заобиколен от 12-те животни на тибетския календар, двата храма – кули Шихара са от 17 век, а пред тях има площадка, откъдето се открива красива панорама към долината и града, а на свечеряване Катманду розовее. Сваямбунатх е известен още като Храмът на маймуните, които наистина са навсякъде около него. Казват, че всеки изкачил се до ступата и обиколил я няколко пъти, не е заплашен от лоши прераждания. Връщане в хотела. Нощувка.

3 ден.
След закуска отпътуване за Нагаркот, през Патан и Бхактапур.
Град Патан, намира се на 5км от Катманду - в миналото център на будистката наука и култура, известен с прекрасните дърворезби по къщите и майсторите, които обработват метал много статуи в манастирите в Тибет са направени тук. Разглеждане на храма Кришна Мандир (1637 г.) - най-важният храм на плошада, построен в Шикхара стил, донесен от Индия, но уникален за Непал. Каменните изображения над първите два реда колони изобразяват сцени от Махабхарата, на втория етаж са изобразени сцени от Рамаяна, на първия етаж е централният параклис на Кришна, вторият етаж е посветен на Шива, а третият – на Буда.
Бхактапур - столица на Непал по времето на династията Мала, музей под открито небе, съхранил най-добре своя автентичен вид. Известен е като дом на средновековното изкуство и архитектура с уникални дърворезби, традиционни занаяти, самобитни обичаи, култура, музика и фестивали. Разглеждане на площад Дурбар със Златната врата и двореца на 55-те прозореца, площад Таумади с 5-етажната пагода на храма Нитаполе, пазена от скулпторни двойки на митични същества и животни, всяко от които е 10 пъти по-мощно от стоящото пред него; стария главен площад Дататрея с 9 хиндуистки манастири от 15 век, много от които са превърнати в ателиета, музеи и др. Тук е знаменитият паунов прозорец с най-красивата дърворезба и храма Байрабнат посветен на Шива. Свободно време за пазаруване. Продължаване за Нагаркот. На изток от долината на Катманду, на височина 2175 м, се намира популярният планински курорт Нагаркот. Главно негово достойнство е изключително чистия въздух, невероятно красивите пейзажи и храмът Чангу Нараян, посветен на бог Вишну. Нагаркот предлага обширни панорамни гледки към Джаулагири на запад и Канченюга на изток. Може да се видят повече от пет от най-високите върхове – Лхотце (8 516 м), Шо Оу (8 201 м), Макалу (8 463 м) и Манаслу (8 163 м), дори и Еверест (8 848 м). Възможност при хубаво време да се насладите на удивителната гледка по залез. Тук се намира и лятната резиденция на кралското семейство. Нощувка.

4 ден.
Рано сутринната Ви предстои един трекинг до площадка за посрещане на изгрева над Хималаите. Оттук се открива прекрасна гледка към панорама на източно непалски хималаи, включващи Еверест, Манаслу, Ганеш Химал, Ланхтанг и Гауришанкар. Връщане в хотела и закуска. След закуска в хотела отпътуване за град Похкара по пътя ще трябва да преминете планинския проход към Бялата река, където започва рафтингът по планинска река с надуваеми салове провежда се под ръководството на опитни квалифицирани водачи, 2часа, включен обяд. Всичко необходимо оборудване и снарежение се предоставя. Продължават към Похкара разположен в подножието на един от най-високите върхове Аннапурна на 200км. от Катманду и на 828м надморска височина. Това е отправната точка на болшинството трекингови маршрути по Непал. Първооткриватели на това място се считат хипитата, които през 60-70-те години запълнили Непал в търсене на нови усещания и преживявания. От тогава Покхара е наричан световна столица на хипитата на 70-те години. Пристигане в Похкара, настаняване в хотела. Обиколка на града, посещение на водопада Деви, храма на Кали и лагера на тибетските бежанци. Нощувка.

5 ден.
Закуска в хотела. Екскурзия из долина Похкара. Една от главните забележителности на града е езерото Фева, водата в което е винаги топла и удивително чиста. Това живописно езеро е едно от най-големите в Непал. Разходка с лодка из езерото Фева. Връщане в хотела. Свободно време за самостоятелно разглеждане на града. Нощувка.

6 ден.
След закуска рано сутринта отпътуване за Читван /186 км. около 6 часа път/. Пристигане в националния кралски парк Читван - бивш ловен резерват на непалските крале. Попаднали сте в сърцето на джунглата и ще се слеете с дивата природа. Читван в превод означава “сърце на джунглата” и е убежище на носорога, бенгалски тигър, бизона, няколко вида елени, маймуни, крокодили, леопарди и над 450 вида птици. Настаняване в курорта. Вечеря. Нощувка.

7 ден.
Рано сутринта събуждане (животните са най-активни рано сутринта и привечер). Сафари на гърба на слон 2часа, разходка из джунглата, посещение на развъдник за слонове, наблюдаване на редки и екзотични животни и птици, др. Закуска, чай и кафе, обяд. Нощувка.

8 ден.
След закуска отпътуване за Катманду /200км. - 6 часа път/. Свободно време в Катманду за пазаруване. Прощална вечеря в ресторант с традиционно непалско шоу срещу доплащане. Нощувка.

9 ден.
Закуска. Трансфер за летище. Отпътуване за България.


Цени на човек в щатски долари* при минимум 2 души:

вида на настаняване хотели 3* хотели 4* хотели 5*
на човек в двойна стая 988 1160 1380
трети възрастен на допълнително легло 680 780 970
доплащане за вечери по желание 110 160 210
*ЗАПЛАЩА СЕ В ЛЕВА ПО КУРСА ЗА ДЕНЯ НА ПИБ.

Цената включва:
 • 8 нощувки, от тях 3 нощувки със закуски в Катманду; 1 нощувка със закуска в Нагаркот, 2 нощувки в Читван на пълен пансион; 2 нощувки със закуски в Покхаре в хотели по избор по програмата;
 • трансфери по програмата, с климатик;
 • всички екскурзии и мероприятия по програмата;
 • екскурзоводско обслужване на руски език по време на цялата екскурзии;

Цената не включва:
 • самолетен билет и летищни такси;
 • входни такси 68 USD, заплащат се на място;
 • специална медицинска застраховка за 30 000 USD;
 • еднократна виза за Непал, струва 25 USD на човек – получава се на границата;
 • вечеря с непалско шоу в Катманду 40 USD;
 • бакшиши за екскурзовода и шофьора;
 • разходи от личен характер.

Забележки:
 • Приемащата страна си запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги;
 • цените се потвърждават при конкретна резервация;
 • посочените цени са валидни при минимум 2 туристи.


Необходими документи за виза:
 • Задграничен паспорт на гражданин на Р България, валиден 6 месеца след приключване на екскурзията; наличие на най-малко две празни страници в паспорта;
 • 2 броя цветни актуални снимки паспортен формат;